Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 oktober 2011

  Scans bacon klarar inte svenskmärkningen

  Scan missar svenskmärkningen av sin bacon för att skivningen och packningen sker i Polen.

  Bild 1/3
  Grisen föds upp, slaktas och styckas i Sverige. Styckningen sker i Kristianstad och sedan skickas köttet till Polen. I Polen skivas och packas baconet, köttet är bara i Polen över dagen. På vägen tillbaka försvinna möjligheten att använda den nya märkningen (bilden) för svenskt kött.
  Bild 2/3Grisen föds upp, slaktas och styckas i Sverige. Styckningen sker i Kristianstad och sedan skickas köttet till Polen. I Polen skivas och packas baconet, köttet är bara i Polen över dagen. På vägen tillbaka försvinna möjligheten att använda den nya märkningen (bilden) för svenskt kött.
  En helhet. Maria Forshufvud, vd Svenskt Kött, vill behålla reglerna som de är, att märkningen täcker in hela kedjan.
  Bild 3/3En helhet. Maria Forshufvud, vd Svenskt Kött, vill behålla reglerna som de är, att märkningen täcker in hela kedjan.

  Scan var med och tog fram nya tuffa regler för svenskmärkning av kött i våras men Scans egen bacon klarar inte nålsögat. Nu vill man i stället ändra regelverket.

  Det var i våras som köttbranschen, LRF och fyra handelskedjor kom överens om den nya märkningen för svenskt kött. Den ska förenkla för konsumenten att kunna välja svenskt kött i charkdisken.

  Förpackad i Sverige

  Enligt regelverket som sattes upp ska "all köttråvara i produkten vara från gris, nöt, och/eller får och lamm som är fött, uppfött, slaktat och styckat i Sverige och hela produkten är tillverkad och förpackad i Sverige" för att få svenskmärkningen.

  Scans dilemma

  Här börjar Scans dilemma. Svenskfödda grisar som slaktas och styckas på slakteriet i Kristianstad skickas till Scans anläggning i polska Swinoujscie för skivning och packning.

  Därmed kvalificerar sig volymprodukten bacon inte som svenskt kött, enligt de kriterier som Scan själva varit med och tagit fram.

  – Vi tog inte upp frågan om förpackning i Sverige som jätteviktig för oss från början utan det var viktigare att se till att märkningen verkligen blev av, säger Margareta Thorngren kommunikationschef på Scan.

  Viktigare

  Hon menar att det var viktigare för Scan att den nya gemensamma symbolen blev verklighet än den exakta formuleringen av kriterierna.

  – Det finns en risk för att det här märket urholkas och blir tandlöst om det inte går att använda. Vi får försöka märka förpackningarna på andra sätt för att visa att de innehåller svenskt kött. Ett exempel kan vara att trycka en svensk flagga på baconpaketet för att visa köttets ursprung, säger Margareta Thorgren.

  Oklart om det påverkar

  Hon kan i dagsläget inte säga hur det påverkar Scan, med en andel på 40 procent av den svenska baconmarknaden, att inte få använda den gemensamma märkningen.

  – Det är ännu för tidigt att säga. Vi har precis börjat arbeta med den nya symbolen. Just nu är den inte så välkänd men bacon är en produkt som ökar på den svenska marknaden, säger Margareta Thorngren.

  Vill ändra

  Scan vill nu få till en ändring av regelverket så att fokus ligger på ursprungsland och att mindre vikt läggs på var köttet packas.

  – Nu har märkningen kommit till stånd och vi känner att vi kan ta upp frågan om ändring av kriterierna på agendan. I de möten där jag påtalat det här ser jag att det finns personer som ser det på ett annat sätt. Ändras inte kriterierna får vi respektera det och avstå från märkningen på bacon, säger Margareta Thorngren.

  Tufft att övertyga

  Det kan bli tufft för Scan att övertyga de övriga intressenterna bakom märkningen om en uppmjukning av regelverket.

   

  Maria Forshufvud, vd på branschföreningen Svenskt Kött som är en intressent menar att det finns en överenskommelse som täcker in hela kedjan från djurens födelse till produktion och förpackning.

  Något som också är viktigt för konsumenterna enligt en undersökning av preferenser för charkuteri och kopplingen till svenskt kött.

  – Jag har stor respekt för den uppfattning konsumenterna gett uttryck för. Helheten har betydelse. Undersökningen visar tydligt att konsumenterna vill att reglerna ska se ut som i dag. Handeln har också uttryckt att de vill ha hela kedjan, säger Maria Forshufvud.

  Till toppen