Annons

Foto: Scan
Grisen föds upp, slaktas och styckas i Sverige. Styckningen sker i Kristianstad och sedan skickas köttet till Polen. I Polen skivas och packas baconet, köttet är bara i Polen över dagen. På vägen tillbaka försvinna möjligheten att använda den nya märkningen (bilden) för svenskt kött. Foto: Svenskt Kött
En helhet. Maria Forshufvud, vd Svenskt Kött, vill behålla reglerna som de är, att märkningen täcker in hela kedjan.Foto: Jesper Berg

Scans bacon klarar inte svenskmärkningen

Scan missar svenskmärkningen av sin bacon för att skivningen och packningen sker i Polen.

Annons

Läs också

Scan var med och tog fram nya tuffa regler för svenskmärkning av kött i våras men Scans egen bacon klarar inte nålsögat. Nu vill man i stället ändra regelverket.

Det var i våras som köttbranschen, LRF och fyra handelskedjor kom överens om den nya märkningen för svenskt kött. Den ska förenkla för konsumenten att kunna välja svenskt kött i charkdisken.

Förpackad i Sverige

Enligt regelverket som sattes upp ska "all köttråvara i produkten vara från gris, nöt, och/eller får och lamm som är fött, uppfött, slaktat och styckat i Sverige och hela produkten är tillverkad och förpackad i Sverige" för att få svenskmärkningen.

Scans dilemma

Här börjar Scans dilemma. Svenskfödda grisar som slaktas och styckas på slakteriet i Kristianstad skickas till Scans anläggning i polska Swinoujscie för skivning och packning.

Därmed kvalificerar sig volymprodukten bacon inte som svenskt kött, enligt de kriterier som Scan själva varit med och tagit fram.

– Vi tog inte upp frågan om förpackning i Sverige som jätteviktig för oss från början utan det var viktigare att se till att märkningen verkligen blev av, säger Margareta Thorngren kommunikationschef på Scan.

Viktigare

Hon menar att det var viktigare för Scan att den nya gemensamma symbolen blev verklighet än den exakta formuleringen av kriterierna.

– Det finns en risk för att det här märket urholkas och blir tandlöst om det inte går att använda. Vi får försöka märka förpackningarna på andra sätt för att visa att de innehåller svenskt kött. Ett exempel kan vara att trycka en svensk flagga på baconpaketet för att visa köttets ursprung, säger Margareta Thorgren.

Oklart om det påverkar

Hon kan i dagsläget inte säga hur det påverkar Scan, med en andel på 40 procent av den svenska baconmarknaden, att inte få använda den gemensamma märkningen.

– Det är ännu för tidigt att säga. Vi har precis börjat arbeta med den nya symbolen. Just nu är den inte så välkänd men bacon är en produkt som ökar på den svenska marknaden, säger Margareta Thorngren.

Vill ändra

Scan vill nu få till en ändring av regelverket så att fokus ligger på ursprungsland och att mindre vikt läggs på var köttet packas.

– Nu har märkningen kommit till stånd och vi känner att vi kan ta upp frågan om ändring av kriterierna på agendan. I de möten där jag påtalat det här ser jag att det finns personer som ser det på ett annat sätt. Ändras inte kriterierna får vi respektera det och avstå från märkningen på bacon, säger Margareta Thorngren.

Tufft att övertyga

Det kan bli tufft för Scan att övertyga de övriga intressenterna bakom märkningen om en uppmjukning av regelverket.

 

Maria Forshufvud, vd på branschföreningen Svenskt Kött som är en intressent menar att det finns en överenskommelse som täcker in hela kedjan från djurens födelse till produktion och förpackning.

Något som också är viktigt för konsumenterna enligt en undersökning av preferenser för charkuteri och kopplingen till svenskt kött.

– Jag har stor respekt för den uppfattning konsumenterna gett uttryck för. Helheten har betydelse. Undersökningen visar tydligt att konsumenterna vill att reglerna ska se ut som i dag. Handeln har också uttryckt att de vill ha hela kedjan, säger Maria Forshufvud.

Annons
Annons
Företagsguiden se alla annonser här
Nya rön om gräsmarker
Endast 4 procent av de gräsmarker som fanns i Sörmland för hundra år sedan är kvar idag. Arkivbild. Foto: Anders Janols

Gräsmarker har krympt mer än man trott

Landskapen förändras mer än vi tidigare trott, visar ny studie. 

Danskt tak
Goda väderförhållanden gör att det väntas rekordskördar på det norra halvklotet. Foto: Frida Jonson

Sätter gränser för biogas

Andelen energigrödor i biogasproduktion begränsas i Danmark. 

Nobben för blaskig tomat
Ingen bristvara. Att ett packeri rekommenderar sina producenter att inte odla en viss tomatsort hör inte till vanligheterna. Närpes Grönsaker anser dock att rådande överutbud gör det nödvändigt.Foto: Ann Lindén

Varning för smaklös tomat

En högproduktiv men tämligen smaklös tomat sprider oro i Finland.

Heta somrar att vänta
Torka är något vi kan vänta oss att se mer av i framtiden, enligt klimatexperterna.Foto: Ann Lindén

Extrema somrar att vänta

De extremt torra somrarna väntas komma allt oftare.