Annons

Foto: Scan
Grisen föds upp, slaktas och styckas i Sverige. Styckningen sker i Kristianstad och sedan skickas köttet till Polen. I Polen skivas och packas baconet, köttet är bara i Polen över dagen. På vägen tillbaka försvinna möjligheten att använda den nya märkningen (bilden) för svenskt kött. Foto: Svenskt Kött
En helhet. Maria Forshufvud, vd Svenskt Kött, vill behålla reglerna som de är, att märkningen täcker in hela kedjan.Foto: Jesper Berg

Scans bacon klarar inte svenskmärkningen

Scan missar svenskmärkningen av sin bacon för att skivningen och packningen sker i Polen.

Annons

Läs också

Scan var med och tog fram nya tuffa regler för svenskmärkning av kött i våras men Scans egen bacon klarar inte nålsögat. Nu vill man i stället ändra regelverket.

Det var i våras som köttbranschen, LRF och fyra handelskedjor kom överens om den nya märkningen för svenskt kött. Den ska förenkla för konsumenten att kunna välja svenskt kött i charkdisken.

Förpackad i Sverige

Enligt regelverket som sattes upp ska "all köttråvara i produkten vara från gris, nöt, och/eller får och lamm som är fött, uppfött, slaktat och styckat i Sverige och hela produkten är tillverkad och förpackad i Sverige" för att få svenskmärkningen.

Scans dilemma

Här börjar Scans dilemma. Svenskfödda grisar som slaktas och styckas på slakteriet i Kristianstad skickas till Scans anläggning i polska Swinoujscie för skivning och packning.

Därmed kvalificerar sig volymprodukten bacon inte som svenskt kött, enligt de kriterier som Scan själva varit med och tagit fram.

– Vi tog inte upp frågan om förpackning i Sverige som jätteviktig för oss från början utan det var viktigare att se till att märkningen verkligen blev av, säger Margareta Thorngren kommunikationschef på Scan.

Viktigare

Hon menar att det var viktigare för Scan att den nya gemensamma symbolen blev verklighet än den exakta formuleringen av kriterierna.

– Det finns en risk för att det här märket urholkas och blir tandlöst om det inte går att använda. Vi får försöka märka förpackningarna på andra sätt för att visa att de innehåller svenskt kött. Ett exempel kan vara att trycka en svensk flagga på baconpaketet för att visa köttets ursprung, säger Margareta Thorgren.

Oklart om det påverkar

Hon kan i dagsläget inte säga hur det påverkar Scan, med en andel på 40 procent av den svenska baconmarknaden, att inte få använda den gemensamma märkningen.

– Det är ännu för tidigt att säga. Vi har precis börjat arbeta med den nya symbolen. Just nu är den inte så välkänd men bacon är en produkt som ökar på den svenska marknaden, säger Margareta Thorngren.

Vill ändra

Scan vill nu få till en ändring av regelverket så att fokus ligger på ursprungsland och att mindre vikt läggs på var köttet packas.

– Nu har märkningen kommit till stånd och vi känner att vi kan ta upp frågan om ändring av kriterierna på agendan. I de möten där jag påtalat det här ser jag att det finns personer som ser det på ett annat sätt. Ändras inte kriterierna får vi respektera det och avstå från märkningen på bacon, säger Margareta Thorngren.

Tufft att övertyga

Det kan bli tufft för Scan att övertyga de övriga intressenterna bakom märkningen om en uppmjukning av regelverket.

 

Maria Forshufvud, vd på branschföreningen Svenskt Kött som är en intressent menar att det finns en överenskommelse som täcker in hela kedjan från djurens födelse till produktion och förpackning.

Något som också är viktigt för konsumenterna enligt en undersökning av preferenser för charkuteri och kopplingen till svenskt kött.

– Jag har stor respekt för den uppfattning konsumenterna gett uttryck för. Helheten har betydelse. Undersökningen visar tydligt att konsumenterna vill att reglerna ska se ut som i dag. Handeln har också uttryckt att de vill ha hela kedjan, säger Maria Forshufvud.

Annons
Annons
Företagsguiden se alla annonser här

Senaste nytt

Annons

Tyck till

Påverkas dina arbetsrutiner av den extrema sommarhettan?

kommentera
Marknadskrönikan
ATL:s marknadskrönikör Torbjörn Iwarson håller koll på trender och tendenser.Foto: Martina Huber

Allt positivt har redan hänt

Mycket av det som är positivt har slagit in och priset har fallit, skriver ATL:s marknadskrönikör Torbjörn Iwarson med anledning av den senaste tidens utveckling för vete.

Ingen semester för bina
Ingen drönare. En tidig vår i kombination med årets högsommarvärme har gynnat många av landets biodlare.Foto: Kristina Bäckström

Flitigt surr i landets kupor

Just nu surrar det för fullt i landets bikupor. Många av landets biodlare upplever en av de bästa säsongerna på länge.

Bevattningsförbud i Väster
Arkivbild. Det torra vädret har gjort att länsstyrelsen i Västra Götalands län infört bevattningsförbud. Foto: Dan Birgerson

Länsstyrelse inför bevattningsförbud

Det torra och varma vädret ger problem i sjöar och vattendrag som sjunkit till låga nivåer.

Oro för smitta
Föreslår importstopp. En norsk professor vill ta krafftag för att hålla MRSA-smittan borta från Norge.Foto: Ann Lindén

Forskare varnar för köttsmitta

Rädslan för danskt MRSA-kött sprider sig utanför landets gränser. Nu föreslår en norsk professor att all import och svenskhandel med danskt griskött ska stoppas.

EU-politik
Marit Paulsen, Folkpartiet, blir ende svensk som tar en ordinarie plats i EU:s jordbruksutskott. Foto: Fredrik Thunberg

Här är Paulsens hjärtefrågor framöver

Marit Paulsen (FP) är ensam svensk på ordinarie plats i EU-parlamentets jordbruksutskott. Det här är EU-veteranens hjärtefrågor framöver.

ATL Play
I ATL:s serie om hur du brandsäkrar gården handlar det nu om ett riktigt högriskområde: skördetröskan. Varje år brinner mellan 50 och 100 tröskor i Sverige. Enligt skadebesiktningsman Gert-Inge Jönsson måste nya tröskor alltid kompletteras för att ha ett fullgott brandskydd.Foto: Fredrik Thunberg

"Nya tröskor måste brandsäkras"

I ATL:s serie om hur du brandsäkrar gården handlar det nu om ett riktigt högriskområde: skördetröskan. Varje år brinner mellan 50 och 100 tröskor i Sverige. 

Tulpaner i norr
Catarina Visser och Hasse Sjölund som driver farm Backsjön. Catarina Visser kommer från en familj av holländska tulpanodlare. Tulpanfestivalen inleds i helgen. Foto: Farm Backsjön

Försök till storskalig odling av tulpan

Som en del i att försöka få i gång storskalig odling av tulpan i Västernorrland arrangeras en festival som invigs på söndag.

Plats för 1 400 djur
Bygget av Norges största djurgård är i full gång.Foto: Statsbygg

Här byggs Norges största djurgård

Norska Statsbygg har inlett bygget av det som kommer att bli landets största djurgård.