Annons

Foto: Scan
Grisen föds upp, slaktas och styckas i Sverige. Styckningen sker i Kristianstad och sedan skickas köttet till Polen. I Polen skivas och packas baconet, köttet är bara i Polen över dagen. På vägen tillbaka försvinna möjligheten att använda den nya märkningen (bilden) för svenskt kött. Foto: Svenskt Kött
En helhet. Maria Forshufvud, vd Svenskt Kött, vill behålla reglerna som de är, att märkningen täcker in hela kedjan.Foto: Jesper Berg

Scans bacon klarar inte svenskmärkningen

Scan missar svenskmärkningen av sin bacon för att skivningen och packningen sker i Polen.

Annons

Läs också

Scan var med och tog fram nya tuffa regler för svenskmärkning av kött i våras men Scans egen bacon klarar inte nålsögat. Nu vill man i stället ändra regelverket.

Det var i våras som köttbranschen, LRF och fyra handelskedjor kom överens om den nya märkningen för svenskt kött. Den ska förenkla för konsumenten att kunna välja svenskt kött i charkdisken.

Förpackad i Sverige

Enligt regelverket som sattes upp ska "all köttråvara i produkten vara från gris, nöt, och/eller får och lamm som är fött, uppfött, slaktat och styckat i Sverige och hela produkten är tillverkad och förpackad i Sverige" för att få svenskmärkningen.

Scans dilemma

Här börjar Scans dilemma. Svenskfödda grisar som slaktas och styckas på slakteriet i Kristianstad skickas till Scans anläggning i polska Swinoujscie för skivning och packning.

Därmed kvalificerar sig volymprodukten bacon inte som svenskt kött, enligt de kriterier som Scan själva varit med och tagit fram.

– Vi tog inte upp frågan om förpackning i Sverige som jätteviktig för oss från början utan det var viktigare att se till att märkningen verkligen blev av, säger Margareta Thorngren kommunikationschef på Scan.

Viktigare

Hon menar att det var viktigare för Scan att den nya gemensamma symbolen blev verklighet än den exakta formuleringen av kriterierna.

– Det finns en risk för att det här märket urholkas och blir tandlöst om det inte går att använda. Vi får försöka märka förpackningarna på andra sätt för att visa att de innehåller svenskt kött. Ett exempel kan vara att trycka en svensk flagga på baconpaketet för att visa köttets ursprung, säger Margareta Thorgren.

Oklart om det påverkar

Hon kan i dagsläget inte säga hur det påverkar Scan, med en andel på 40 procent av den svenska baconmarknaden, att inte få använda den gemensamma märkningen.

– Det är ännu för tidigt att säga. Vi har precis börjat arbeta med den nya symbolen. Just nu är den inte så välkänd men bacon är en produkt som ökar på den svenska marknaden, säger Margareta Thorngren.

Vill ändra

Scan vill nu få till en ändring av regelverket så att fokus ligger på ursprungsland och att mindre vikt läggs på var köttet packas.

– Nu har märkningen kommit till stånd och vi känner att vi kan ta upp frågan om ändring av kriterierna på agendan. I de möten där jag påtalat det här ser jag att det finns personer som ser det på ett annat sätt. Ändras inte kriterierna får vi respektera det och avstå från märkningen på bacon, säger Margareta Thorngren.

Tufft att övertyga

Det kan bli tufft för Scan att övertyga de övriga intressenterna bakom märkningen om en uppmjukning av regelverket.

 

Maria Forshufvud, vd på branschföreningen Svenskt Kött som är en intressent menar att det finns en överenskommelse som täcker in hela kedjan från djurens födelse till produktion och förpackning.

Något som också är viktigt för konsumenterna enligt en undersökning av preferenser för charkuteri och kopplingen till svenskt kött.

– Jag har stor respekt för den uppfattning konsumenterna gett uttryck för. Helheten har betydelse. Undersökningen visar tydligt att konsumenterna vill att reglerna ska se ut som i dag. Handeln har också uttryckt att de vill ha hela kedjan, säger Maria Forshufvud.

Annons
Annons
Företagsguiden se alla annonser här
Annons

Senaste nytt

Annons

Tyck till

Hur gör du för att hålla rent från ogräs på gårdsplanen?

kommentera
SVALT INTRESSE
Väntar. Enligt hemsidan är Svalövs golfbana stängd för spel i vår och öppnas inte förrän en ny ägare träder in, medlemmarna har dock möjlighet att spela. Alternativt säljs fastigheten som jordbruksmark.Foto:

Golfbanor blir åkermark på nytt

Green får ge plats för grödor. Olönsamma golfbanor görs om till åkermark när golfintresset svalnar.

ATL MAGASINET
Sven-Erik Bucht är före detta dansbandsmusiker, lantarbetare och försäljare som blev kommunalråd i Haparanda. Han blev rikskändis när han fick Ingvar Kamprad att placera ett Ikeavaruhus i sin kommun.Foto: Mats Engfors

Sven-Erik Buchts dolda karriär

Sven-Erik Bucht kallar sig "bastufreak" – och avslöjar vilken som är favorittraktorn i stor intervju med ATL:s månadsmagasin. 

dansk eko-kyckling poppis
Kycklingproduktionen i Indien väntas öka antibiotikaanvändningen med 300 procent. Arkivbild. Foto: Ann Lindén

Stort sug efter ekologisk kyckling

Rekordstor efterfrågan på ekologisk kyckling i Danmark. 

KONTROVERSIELLT
Rumpmuskulös. Belgisk blå är resulatet av 50 års avelsarbete i Belgien. Målet var att får fram en ras som gav mycket mjölk och kött. De lyckades, även om djuren hade hälsoproblem. Exempelvis byggde aveln på kejsarsnitt.Foto: Torbjörn Esping

Drömmen om belgisk blå

För 20 år sedan rasade debatten om belgisk blå. Trots motstånd fortsätter några köttbönder att avla på rasen.