Annons

Foto: Scan
Grisen föds upp, slaktas och styckas i Sverige. Styckningen sker i Kristianstad och sedan skickas köttet till Polen. I Polen skivas och packas baconet, köttet är bara i Polen över dagen. På vägen tillbaka försvinna möjligheten att använda den nya märkningen (bilden) för svenskt kött. Foto: Svenskt Kött
En helhet. Maria Forshufvud, vd Svenskt Kött, vill behålla reglerna som de är, att märkningen täcker in hela kedjan.Foto: Jesper Berg

Scans bacon klarar inte svenskmärkningen

Scan missar svenskmärkningen av sin bacon för att skivningen och packningen sker i Polen.

Annons

Läs också

Scan var med och tog fram nya tuffa regler för svenskmärkning av kött i våras men Scans egen bacon klarar inte nålsögat. Nu vill man i stället ändra regelverket.

Det var i våras som köttbranschen, LRF och fyra handelskedjor kom överens om den nya märkningen för svenskt kött. Den ska förenkla för konsumenten att kunna välja svenskt kött i charkdisken.

Förpackad i Sverige

Enligt regelverket som sattes upp ska "all köttråvara i produkten vara från gris, nöt, och/eller får och lamm som är fött, uppfött, slaktat och styckat i Sverige och hela produkten är tillverkad och förpackad i Sverige" för att få svenskmärkningen.

Scans dilemma

Här börjar Scans dilemma. Svenskfödda grisar som slaktas och styckas på slakteriet i Kristianstad skickas till Scans anläggning i polska Swinoujscie för skivning och packning.

Därmed kvalificerar sig volymprodukten bacon inte som svenskt kött, enligt de kriterier som Scan själva varit med och tagit fram.

– Vi tog inte upp frågan om förpackning i Sverige som jätteviktig för oss från början utan det var viktigare att se till att märkningen verkligen blev av, säger Margareta Thorngren kommunikationschef på Scan.

Viktigare

Hon menar att det var viktigare för Scan att den nya gemensamma symbolen blev verklighet än den exakta formuleringen av kriterierna.

– Det finns en risk för att det här märket urholkas och blir tandlöst om det inte går att använda. Vi får försöka märka förpackningarna på andra sätt för att visa att de innehåller svenskt kött. Ett exempel kan vara att trycka en svensk flagga på baconpaketet för att visa köttets ursprung, säger Margareta Thorgren.

Oklart om det påverkar

Hon kan i dagsläget inte säga hur det påverkar Scan, med en andel på 40 procent av den svenska baconmarknaden, att inte få använda den gemensamma märkningen.

– Det är ännu för tidigt att säga. Vi har precis börjat arbeta med den nya symbolen. Just nu är den inte så välkänd men bacon är en produkt som ökar på den svenska marknaden, säger Margareta Thorngren.

Vill ändra

Scan vill nu få till en ändring av regelverket så att fokus ligger på ursprungsland och att mindre vikt läggs på var köttet packas.

– Nu har märkningen kommit till stånd och vi känner att vi kan ta upp frågan om ändring av kriterierna på agendan. I de möten där jag påtalat det här ser jag att det finns personer som ser det på ett annat sätt. Ändras inte kriterierna får vi respektera det och avstå från märkningen på bacon, säger Margareta Thorngren.

Tufft att övertyga

Det kan bli tufft för Scan att övertyga de övriga intressenterna bakom märkningen om en uppmjukning av regelverket.

 

Maria Forshufvud, vd på branschföreningen Svenskt Kött som är en intressent menar att det finns en överenskommelse som täcker in hela kedjan från djurens födelse till produktion och förpackning.

Något som också är viktigt för konsumenterna enligt en undersökning av preferenser för charkuteri och kopplingen till svenskt kött.

– Jag har stor respekt för den uppfattning konsumenterna gett uttryck för. Helheten har betydelse. Undersökningen visar tydligt att konsumenterna vill att reglerna ska se ut som i dag. Handeln har också uttryckt att de vill ha hela kedjan, säger Maria Forshufvud.

Annons
Annons
Företagsguiden se alla annonser här
Annons

Tyck till

Hur tror du att årets skörd blir?

kommentera
Kooperationens framtid
Med avregleringen följde en fri marknad och konkurrens från utlandet. Det klarade inte den kooperativa slakten. Swedish Meat såldes i december 2006 till finska HK Ruokatalo. Därmed försvann en 108-årig bondeägd svensk slakterinäring. Foto: Ulrika Göthenqvist

Slakten borta från den kooperativa kartan

Den kooperativa slakten fann ingen överlevnadsform i Sverige.

EU:S EKOFÖRORDNING
Foto: Sara Johansson

Regeringen nöjd med ekoresultatet

Svenska prioriteringar gick igenom. 

SVERIGE
En frivillig svenskmärkning på mat ska införas.Foto: Anja Thorsén

Nu införs frivillig svenskmärkning

Snart kommer de första ursprungsmärkta produkterna finnas i butikerna.

PRODUCENT

Så ska Glada Bonden lyfta mjölkpriset

GRÖDOR
Foto: Kerstin Davidsson

Koldioxid försvårar växters näringsupptag

Består även om man tillför gödsel.

BROTTSPLATS
Var inte godtrogna och låt pallar med växtskyddsmedel stå obevakade, enligt Peter Borring, ordförande för LRF Östergötland. Foto: Ann Lindén

Kemstölder kan riskera skörd

Större skada än värdet på de preparat som stjäls. 

FÖRGRÖNINGSSTÖDET
Avdödat. För att få ihop tillräckligt med ekologisk fokusareal har Johan Karlzén sprutat ned 30 hektar höstvete där marken ska läggas i svart träda.Foto: Tove Nilsson

"Det här känns helknäppt"

Johan sprutar ned och lägger marken i träda – för att slippa plöja upp biotoper.

ATL Play: Vårbruket

Så blir vårbruket säkrare