Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

  Så lyfter de produktionen till nästa nivå

  BÖKEBERG.

  Det blev mjölkbönderna Magdalena och Magnus Gustafsson som tar över den konkursade Tyskagården utanför Laholm. Deras befintliga besättning flyttar nu in hos Tyskagårdens 330 Holsteinkor men familjen bor kvar på sin gamla gård.

  ATL har tidigare skrivit om konkursade mjölkgården Tyskagården på Bökeberg utanför Laholm. När gården gick i konkurs i februari låg skuldsidan på tvåsiffriga miljonbelopp, enligt konkursförvaltaren. Mjölkföretagarna Magdalena och Magnus Gustafsson berättar inte hur mycket de betalat för gården men konstaterar att de nu kliver upp en nivå och blir storproducenter.

   Magdalena och Magnus Gustafsson som tar över den konkursade Tyskagården utanför Laholm.
  Magdalena och Magnus Gustafsson som tar över den konkursade Tyskagården utanför Laholm.

  Kohiss

  Huvudskälen till att affären blev av är två krånglande mjölkrobotar och en gammal mjölkgrop, egentligen en kohiss – antagligen den sista i sitt slag som är i bruk i Sverige, enligt Magnus Gustafsson.

  Robotarna och hissen finns på Hansagård med 200 mjölkande kor, tre mil söder om Bökeberg. Paret stod inför en nödvändig upprustning med nya robotar och en utbyggnad, men var tveksamma.

  – Vi hade haft så mycket krångel med robotarna och tror nog inte heller så mycket på det sättet att mjölka. Ska vi verkligen bygga för nya robotar? Så dök plötsligt den här gården upp på marknaden och i vår värld är det bättre att köpa än att bygga nytt, säger Magnus Gustafsson.

   Magnus Gustafsson på Tyskagården.
  Magnus Gustafsson på Tyskagården.

  330 mjölkkor  Paret gjorde slag i saken och med förvärvet av Tyskagården lyfter nu mjölkproduktionen till nästa nivå. Den nya besättningen består av 640 kreatur varav 330 mjölkkor. Här finns också en nybyggd ligghall och en mjölkkarusell.

  – Vi kommer att plocka upp våra 200 kor från Hansagård och planerar att behålla sammanlagt 430 mjölkande. Det är ingen idé att ha fler kor än vad som ger flyt i mjölkningen. Karusellen klarar av 1 000 kor så det är inte den som är flaskhalsen utan det är ladugården som blir för trång, säger Magnus Gustafsson.

  Förberett för en ligghall till

  Samtidigt pekar han på att den förre ägaren förberett för att bygga en ligghall till. Spalten går rätt igenom väggen och el och vatten är redan framdraget. Det är bakgrunden till den höga kapaciteten i mjölkkarusellen.

  I dagsläget har dock makarna Gustafsson inga planer på ytterligare expansion.

  – Det är många pusselbitar som måste finnas på plats innan du expanderar, som till exempel mark och spridningsarealer, men det är klart att tankarna fanns redan när vi var här och tittade första gången. Men i Halland vill alla ha mer mark så vi får väl se, säger Magnus Gustafsson.

   Magdalena och Magnus Gustafsson.
  Magdalena och Magnus Gustafsson.

  Antalet mjölkkor minskas

  Nu ska i stället det sammanlagda antalet mjölkkor minskas.

  – Vi hade en bra besättning och köpte en lika bra till. Nu kan vi gallra och slakta ut sådant som inte funkar, istället för att börja med rekrytering. Och det är ju en väldigt trevligt sits att sitta i, säger Magdalena Gustafsson.

  Det är mjölkhämtning varannan dag. Invägningen har i ett slag ökar från 11 500 kilo på Hansagård till över 26 000 kilo tillsammans med korna från Tyskagården. Trots det tyngs ekonomin under en tid av stora utgifter. Det handlar om inköp av nya utgödslingar och inredning till stallet. Det fanns också ett behov av service på mjölkkarusellen.

   Magnus Gustafssons befintliga besättning är 330 Holsteinkor.
  Magnus Gustafssons befintliga besättning är 330 Holsteinkor.

  Holsteinkorna mjölkar bra

  Lagren var i princip tömda när konkursförvaltaren tog över och köpte in allt från diesel och foder till spentvätt, men bara tillräcklig mängd för att hålla gården i gång i väntan på nya ägare. Det betyder att lagren nu måste fyllas på.

  – Vi tar foder från Hansagård och köper in extrafoder. Det är mycket transporter och annat som äter upp lönsamheten just nu. I normala fall är det omkostnader som är en del av driften men när du ska köpa in allt på en gång blir det mycket pengar så det blir inga billiga månader vi har framfört oss. Men det visste både vi och banken om när vi gav oss i den här affären, säger Magnus Gustafsson.

  En positiv överraskning är att de 330 Holsteinkorna mjölkar så bra.

  – Djuren fick nog inte så bra mat sista tiden men direkt när konkursförvaltaren tog över med en ny kassa och köpte in bättre foder svarade de direkt och mjölkmängden ökade. När vi tog över låg de på 30 kilo mjölk per ko och nu är de uppe i 32 kilo. Det är i stort sett samma nivå som besättningen på Hansagård, säger Magdalena Gustafsson.

   Magnus Gustafsson planerar att behålla sammanlagt 430 mjölkande.
  Magnus Gustafsson planerar att behålla sammanlagt 430 mjölkande.

  Leverantörer intresserade

  Nu flyttas korna från Hansagård till Bökeberg där 60 sinkor, högdräktiga kvigor och småkalvar blir kvar. På Hansagård finns i stället rekryteringsdjur från 5-6 månader.

  Magdalena Gustafsson konstaterar att en effekt av att ha blivit en storproducent av mjölk är att det är många leverantörer som är angelägna om att hjälpa till för att kunna fortsätta sälja tjänster och varor. Det gäller till exempel mjölkningen som måste börja fungera på Tyskagård innan besättningen från Hansagården kan flyttas över.

  – Folk har varit otroliga på att backa upp oss. När vi behövde lära oss datasystemet som styr mjölkkarusellen så kom tre tekniker ut samma dag och satt med Magdalena. Detsamma gäller maskinstationen. Jag vet ju knappt vart åkrarna ligger än och de har tagit hand om allting och varit otroligt hjälpsamma, säger Magnus Gustafsson.

  Gårdens egen personal är också självgående och har fått utökat ansvar för driften.

  Bo kvar på Hansagård

  Tanken är att Magdalena och Magnus ska bo kvar på Hansagård men ha mjölkproduktionen på Tyskagård.

  – Stordriftsfördelarna kom redan när vi köpte Hansagård 2015 och gick från 50 till 200 mjölkkor. Vi har små barn och det betydde att vi kunde ha ett familjeliv igen. Det är den stora fördelen och det ska vi fortsätta med, säger Magdalena Gustafsson.

  Läs mer: Stor mjölkgård i konkursLäs mer: Flera bud på mjölkgård i konkursPREMIUM. Så lyfter tekniken ditt mjölkföretag

  Läs mer om

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Utvald kvalitetsläsning
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  Prova-på-pris
  49:-/mån
  • 3 mån för bara 147 kr (ord pris 297 kr)
  • Ingen bindningstid
  • Spara 150 kr
  Till toppen