Gå till innehåll
  • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
    Lantbruk 14 februari 2003

    Rom på sockerbetor

    Varför gör ingen rom på sockerbetor? Den frågan ställde sig de fyra män som nu bygger om en gotländsk ladugård till destilleri.

    Ladugården tillhör lantbrukaren Staffan
    Danielsson, som fram till i fjol våras bedrev mjölkproduktion
    med 65 kor i byggnaden. Nu ska den istället utnyttjas av
    nystartade Träkumla Rom AB.

     
    – Min tanke är att kunna utnyttja lokalerna
    till något som kan bli en inkomst. Mjölk byts mot sprit,
    så att säga. När vi kommer igång är
    det hyran som är attraktiv för min del, säger Staffan
    Danielsson, som i sitt lantbruk driver kviguppfödning samt
    en växtodling på 125 hektar.

     
    Den 15 april levereras destillationspannan från
    Tyskland. Ombyggnaden av ladugården har inte varit så
    omfattande, i själva verket lämpar sig lokaler som mjölkrum
    och spädkalvsavdelning väl för sprittillverkning,
    berättar Staffan Danielsson.

     
    Hur man får idén att tillverka rom
    av sockerbetor kan en annan av Träkumla Roms fyra grundare,
    Roger Ogestadh, berätta om:

    – Det var en kompis till mig som undrade om det gick att göra
    rom på sockerbetor.

    Roger Ogestadh och hans kollegor Johan Forsberg och Rolf Edman
    – alla tre anställda på grossistföretaget Ica
    Meny företagen – visste inte om det gick, men ville ta reda
    på om det var möjligt. Svaret blev ja.

     
    Franskt laboratorium

    Metoden att tillverka rom av sockerbetor istället
    för sockerrör har företaget låtit ett laboratorium
    i Frankrike utveckla. Träkumla Rom har också anlitat
    en konsult på ABB, som hjälpt dem att göra tester
    och sköta dokumentationen.

    – Biprodukten vid sockertillverkning, melass, späder
    man med vatten. Den jäses sedan under 7-10 dagar tills alkoholhalten
    är 8-10 procent, berättar Ogestadh.

     
    Vid destilleringen ökar sedan alkoholhalten
    till drygt 70 procent. Direkt efteråt kan romen säljas
    som drinkbas. Men för att bli riktigt fin ska den lagras
    på ekfat i tre år, så att den blir mörk
    i färgen.

    – Man kan också göra rom av sockerbetssaften, det
    är mer komplicerat, men det kommer vi också att prova,
    säger Roger Ogestadh.

     
    Konferenser

    I affärsidén ingår också
    att ta emot grupper för utbildning och provsmakning, samt
    hålla konferenser.

    – Vi har flera flera hus här på gården, bland
    annat ett som passar för sådana mottagningar, berättar
    Staffan Danielsson.

     
    De första tre åren är det är
    just konferenserna som man räknar med ska ge täckningsbidrag.

    – De tiotusen liter sprit vi räknar med att tillverka
    kommer att ge ett mer blygsamt bidrag, säger Roger Ogestadh.

     
    Den totala investeringskostnaden beräknas till
    2 miljoner, varav destillationspannan står för en halv
    miljon. Merparten står grundarna själva för, men
    företaget har också beviljats ett bidrag på 430
    000 kronor från regionala utvecklingsenheten på länsstyrelsen.

     
    När pannan anländer från Tyskland
    ska provproduktionen köra igång direkt, förutsatt
    att alla tillstånd från berörda myndigheter då
    är klara.

     
    Var tänker ni sälja er rom?

     
    – På Gotland i första hand,
    dels på Systembolaget dels till restauranger, svarar Roger
    Ogelandh.


    Anja Thorsén

    Till toppen