Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Skog 19 juni

  Risk för skogsbränder även i Sverige

  I Portugal rasar flera skogsbränder och räddningspersonal kämpar för att få kontroll på elden som skördat fler än 60 dödsoffer. Även här hemma i Sverige är risken för skogsbränder hög.

   Helikoptrar vattenbombade för att stoppa elden vid Västmanlandsbranden 2014.
  Helikoptrar vattenbombade för att stoppa elden vid Västmanlandsbranden 2014. FOTO: Per Groth

  Branden i Portugal befaras ha skördat 62 dödsoffer och regeringen har utlyst tre dagars landssorg för att hedra de döda.

  Det råder värmebölja i Portugal med temperaturer på över 40 grader. Cirka 60 skogsbränder pågår i landet, den värsta av dem i trakten kring Pedrógão Grande nära Coimbra.

  Oklart hur brand uppstod

  Branden bröt ut på lördagseftermiddagen, det är fortfarande oklart hur den uppstod, men åsknedslag kan vara en orsak.

  De flesta av de omkomna är bilister som dött av elden sedan de blivit fångade på vägen mellan Figueiró dos Vinhos och Castanheira de Pera, uppger nyhetsbyrån TT.  Enligt BBC News överlevde 12 personer sedan de sökt skydd i en vattentank i mer än sex timmar efter att deras by omringats av elden.

  Cirka 1700 brandmän arbetar nu med att bekämpa elden och både Spanien och Frankrike har erbjudit två respektive tre flygplan för att vattenbomba området. Portugals regering har också begärt assistans av EU, så mer hjälp är på väg. Förra året förstörde skogsbränder mer än 100 000 hektar mark i Portugal, uppger brittiska tidningen The Guardian.

  Det svenska utrikesdepartementet har inga uppgifter om drabbade svenskar.

  Torrt i Sverige

  Här i Sverige är det också torrt på flera håll i landet vilket ökar risken för bränder.

  – Det är torrt speciellt i Östra Götaland och Svealand. Vi har haft en period av högtryck och då stiger också risken för bränder, säger Sandra Andersson, meteorolog vid SMHI.

  I Västernorrlands och Västerbottens län är det risk för gräsbränder medan det i ett bälte från Dalarna och Värmland ända ned till Kalmartrakten, Öland och Gotland är risk för skogsbrand.

  – Till helgen väntas det områden med regnskurar över flera delar av landet och det kan dämpa brandrisken tillfälligt, säger Sandra Andersson som uppmanar allmänheten att följa de brandriskprognoser och varningar som skickas ut via SMHI och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

  Mindre markfuktighet i framtiden

  Elin Sjökvist är meteorolog vid SMHI och har studerat hur klimatförändringar kan påverka risken för skogsbränder i Sverige.

  – I de framtida scenarierna ökar temperaturen, vilket gör att bland annat växtsäsongen blir längre. Det bidrar i sin tur till ökad avdunstning och att markfuktigheten minskar. Det gör att skogsbrandssäsongen blir längre, säger Elin Sjökvist.

  Enligt MSB inträffar omkring 3000–4000 bränder i Sverige per år. Enligt myndigheten är problemen med skogsbränder i Sverige små, i ett internationellt perspektiv.

  Västmanlandsbranden exceptionell

  Skogsbranden i Västmanland som bröt ut 2014 och där 13800 hektar skog förstördes och en människa omkom, är den största skogsbrand som drabbat Sverige i modern tid.

  – Den branden var exceptionell med svenska mått. Jag tror att den också blev en ögonöppnare, att man försöker ha bättre koll på markfuktigheten efter det. Då var det ju väldigt torrt i marken, det var varmt och det hade varit nederbördsfattigt en tid innan branden utbröt. Vinden spelade också en betydande roll för att branden spreds, säger Elin Sjökvist.

  Så minskar du risk för skogsbrand

  Skogsbruket har tagit fram riktlinjer för hur branschen ska jobba med riskhantering av brand vid skogsarbete. Här är några tips:

  Se upp med riskerna vid maskinarbete på trakter med hög brandrisk under torra förhållanden.

  Identifiera områden med högre brandrisk eller vegetation som kan ge snabba brandförlopp.

  Tänk på att brand kan spridas snabbare i brant motlut än i plan terräng.

  Kontrollera om det finns faktorer som kan förvärra en brand, som hyggen med torrt ris eller mycket fjolårsgräs.

  Se till att tillfartsvägar är framkomliga och att larmkoordinat finns med i traktdirektivet.

  För privatpersoner finns appen Brandrisk ute som kan hjälpa till att minska risken för att starta gräs- och skogsbränder. Appen finns för både Android och Iphone och ger riskprognoser samt råd om säker eldning utomhus. s

  LÄS MER: Fler än 60 döda i rasande skogsbrandLÄS OCKSÅ: Risken för skogsbränder fortsätter ökaPREMIUM: Skogsbrandsexperten: ”Vi måste bli bättre på släckningstaktik”

  Läs mer om

  Till toppen