Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Lantbruk 20 april

  Ostadigt väder håller i sig

  Kylan som drog in över Sverige under påskhelgen har fortsatt ned över Europa. Och vädret fortsätter att vara ostadigt, det blir kyligt och blåsigt även till helgen.

   Påskhelgens nordliga vindar och snöfall blev en källa till oro för både gotländska sparrisodlare och lantbrukare som sått höstraps.
  Påskhelgens nordliga vindar och snöfall blev en källa till oro för både gotländska sparrisodlare och lantbrukare som sått höstraps. FOTO: Anders Fällman

  Påskhelgen var ovanligt kall på flera håll i landet. I Örebro visade termometern –12,9 grader, den kallaste aprilnatten sedan 1944 och i Floda i Sörmland sjönk temperaturen till –16,9 grader på påskaftonen. På Gotland fick odlarna problem med sparris som frusit, vilket ATL rapporterade om. Det finns också oro för hur höstrapsen ska klara köldknäppen.

  Nu har den kalla luften fortsatt söderut.

  Kyligt även i Europa

  – På morgonen i dag onsdag, har det varit kallt i Centraleuropa, exempelvis i Danmark, Baltikum, Tyskland och Polen. Stora delar av Europa har haft temperaturer som har legat lägre än det normala, säger Mattias Lind, meteorolog på SMHI till ATL.

  April är den månad när temperaturen ökar snabbast. Det växlar snabbt mellan värme och kyla. Där snön har försvunnit kan solen värma marken mer effektivt, samtidigt som stora mängder kalluft finns lagrad över de snö- och istäckta polarområdena. När den kalla luften strömmar ned över solvarma ytor bildas bymoln som ger ombytligt väder. Ena stunden värmer solen rejält, i nästa stund snöar det.  – Det här är typiskt för april. För några veckor sedan var det 20 grader i södra Sverige, eftersom varm luft hade kommit in från Europa. Allt beror på var luften kommer i från och det är ofta snabba variationer, säger Mattias Lind.

  Ostadigt till helgen

  Under påskhelgen blåste det ned kall luft från norr, det snöade över nordöstra Götaland och stora delar av Svealand och snöfallet följdes av en klar och kall natt. Prognosen för resten av veckan pekar på fortsatt ostadigt väder.

  – Nu är det tillfälligt lite mildare. I dag har det kommit in vindar från väst och sydväst, men till veckoslutet fortsätter det vara kyligt, blåsigt och ostadigt även om den kallaste luften har dragit bort, säger Mattias Lind som påpekar att vädret ändå hållit sig inom den normala variationen.

  RELATERAT Odlare tar det kallt

  Varmast och kallast april i Sverige

  Högsta månadsmedeltemperatur i april

  Göteborg 2011: 10,4°

  Örebro flygplats 2011: 9,9°

  Gävle 2011: 8,0°

  Lägsta månadsmedeltemperaturen i april

  Vadstena 1881: –0,9°

  Grövelsjön 1966: –4,0°

  Naimakka 1956: –8,8°

  Så var april 2016 i Europa

  I delar av Portugal och Spanien var april aningen kallare än normalt. Stationen på Dublins flygplats rapporterade den kallaste april på 30 år. Från nordligaste Skandinavien till östra Medelhavsområdet var det 2–3 grader varmare än normalt.

  Så var april 2015 i Europa

  Temperaturen i mars var omkring eller över det normala, slutet av månaden var mycket varm i sydvästra Europa. Det ledde oväntat till att Europas högsta temperatur i april (32,2°) var lägre än i mars (33,1°). Nedre Eggedahl i Norge slog värmerekord med 24,8 grader den 20 april.

  Så var april 2014 i Europa

  I Väst- och Centraleuropa var temperaturen 2–4 grader över den normala. Rekordvärme uppmättes på några kuststationer i Norge, Utsira hade sin varmaste april sedan 1868. I Spanien, Storbritannien, Tyskland och Danmark hamnade 2014 års april mellan plats två och fyra bland de varmaste som uppmätts. I Frankrike var månaden den femte varmaste sedan år 1900.

  Källa: SMHI

  Läs mer om

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Utvald kvalitetsläsning
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  Prova-på-pris
  49:-/mån
  • 3 mån för bara 147 kr (ord pris 297 kr)
  • Ingen bindningstid
  • Spara 150 kr
  Till toppen