Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 31 juli 2013

  Oro för ändrat fäbodsstöd

  Landets fäbodbrukare är oroliga för att jordbruksstödet ska försvinna.

  – Många brukare kommer trilla av pinn om inte stödet blir genomtänkt, säger Pauline Palmcrantz, ordförande i föreningen Sveriges fäbodbrukare, till Dagens Nyheter.

  "Magisk berättelse"

  I dag finns drygt 200 fäbodbrukare utspridda över de gamla fäbodlänen. Enligt länsstyrelsen i Dalarna, som ansvarar för att utvärdera stödet till dem, blir de allt färre – något som myndigheten vill motverka.

  – Det är egentligen en ganska stor fråga, om vår identitet och ett varumärke för Sverige. Man lär sig mycket av att besöka en sådan plats, det blir en magisk berättelse, säger Ann-Catrin Hedén vid länsstyrelsen i Dalarna, till tidningen.

  Baseras på antal hektar

  I dag kan fäbodbrukare söka miljöersättning för betesmarker och slåtterängar inom landsbygdsprogrammet 2007-2013.

  Ersättningen baseras på hur många hektar som används till fäbodbete. Man kan också få ersättning för att använda själva fäboden.

  Utvärdering på gång

  Under hösten ska länsstyrelsen i Dalarna att presentera en utvärdering av stödet, som ska ligga till grund för hur en eventuell ersättning kan komma att utformas efter årsskiftet.

  – Det måste finnas en landsbygdspolitik som gör att det blir möjligt att

  bedriva fäbodbruk även i framtiden, säger Pauline Palmcrantz.

  Till toppen