Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 juni 2012

  Oklart om svenska djurstölder

  I Storbritannien har stölderna av lamm och nötboskap ökat kraftigt. I Sverige är bilden mer oklar.

  Enligt det brittiska försäkringsbolaget NFU Mutual stals fyra gånger fler lamm och nötboskap under 2011 jämfört med året före. Samtidigt ökade de bestulna böndernas ersättningsanspråk på försäkringsbolaget med 170 procent.

  NFU Mutuals lantbruksansvarige Tim Price säger till tidningen Farmers Weekly att högre köttpriser tycks vara den största orsaken.

  – Det finns ett nära samband mellan priset på en vara och antalet stölder, säger han.

  Särskiljer inte

  I Sverige är det svårare att få fram siffror kring djurstölder. Brottsförebyggande rådet särskiljer inte den typen av stölder och landets största djurförsäkringsbolag, Agria, har heller ingen klar bild.

  Anledningen till att försäkringsbolag inte har någon klar bild är sannolikt att en hel del stölder aldrig registreras. Detta eftersom de bestulna lantbrukarna i många fall själva står för förlusten via självrisken.

  Kan vara bortsprungna

  Det går inte heller att få någon rättvis information via Centrala djurdatabasen, cdb, eftersom djur som rapporteras försvunna lika väl kan ha sprungit bort som blivit stulna.

  Lokala medier runt om i landet rapporterar med ojämna mellanrum om försvunna djur. I förra veckan skrev Laholms Tidning om två fårägare i Halland som fått lamm stulna från fårhagar.

  Ett par dagar senare hittades den ena fårägarens lamm som hade sprungit bort. Den andra fårägarens två försvunna lamm betraktas fortfarande som stulna.

  Mörkertal

  Gith Thedvall vid Hallandspolisen säger till tidningen att mörkertalet kring lammstölder sannolikt är stort.

  – Man anmäler inte till polisen för det finns inget försäkringsvärde i ett lamm, säger hon.

  Ett annat exempel på djurstölder från lantbruk är de tre bönder på södra Gotland som blev av med totalt nio grisar strax före jul. De stölderna är fortfarande ouppklarade.

  Många kommentarer

  När ATL i förra veckan ställde frågan på Facebook om någon blivit av med djur kom det snabbt in flera kommentarer. En fåruppfödare misstänker att två lamm stals från besättningen mellan Halmstad och Falkenberg för snart en månad sedan.

  En djurägare på Österlen i Skåne uppger att det har försvunnit två djur från stallet varje år de senaste fyra åren.

  Till toppen