Gå till innehåll
 • svg_commentsatlicons_arrow-11atlicons_arrowsvg_facebooksvg_linkedinsvg_mailatlicons_menuatlicons_molnigtsvg_playsvg_searchatliconssvg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login atlicons_like
  ❯ Lantbruk 20 mars

  Nya svampmedel ger styrka i kampen mot svartpricksjuka

  Nya godkända SDHI-medel lyfter årets bekämpning mot svartpricksjuka i höstvete. Tre produkter finns redan på marknaden och fler kan vara på väg.

   Tre nya fungicider mot svartpricksjuka har blivit godkända i Sverige och ytterligare två är på gång.
  Tre nya fungicider mot svartpricksjuka har blivit godkända i Sverige och ytterligare två är på gång.

  Svartpricksjuka är en av de allvarligaste svampsjukdomarna i höstvete. Speciellt med regniga försomrar kan angreppen bli betydande.

  Samtidigt har de tillgängliga medlen i Sverige tampats med en avtagande effekt till följd av resistensutveckling hos svampen. Men efter lång väntan har nu tre nya fungicider blivit godkända i Sverige och ytterligare två är på gång. Alla innehåller tredje generationens SDHI – substans.

  – Det här betyder att vi får preparat med goda effekter mot svartpricksjuka. Det lyfter nivån i bekämpningen, säger Gunilla Berg, på Jordbruksverkets växtskyddscentral i Alnarp.

  Tack vare den bättre effekten blir de nya produkterna förstahandsvalet vid bekämpning av svartpricksjuka i höstvete. Men användningen bör begränsas till en gång per säsong.  – Angreppen är mycket sällan så starka att det finns behov för två behandlingar med SDHI-medel i Sverige, säger Gunilla Berg.

  Delad axgångsbehandling

  Användningen ska ske vid delad axgångsbehandling i DC 37/39 eller vid engångsbehandling i DC 47-51. Används preparatet två gånger sätts större tryck på selektionen av svamparna vilket kan leda till snabbare resistensutveckling.

  – Det kommer att utvecklas resistens så småningom. Men det gäller att försöka fördröja det så länge det går, säger hon.

  Det är så man använder preparaten i till exempel Frankrike och Tyskland där de funnits i flera år. Det är också viktigt att anpassa bekämpningen efter väder och smittotryck.

  – En effektiv dos är inte alltid en full dos, för dels kostar det för mycket och dels lägger man på så mycket att det också kan leda till selektion som påskyndar resistensutvecklingen, säger hon.

  Dessa är de nya godkända SDHI-fungiciderna:

  Ascra Xpro (Bayer Crop Science)

  Siltra Xpro (Bayer Crop Science)

  Aviator Xpro (Bayer Crop Science)

  Dessa är troligen på gång att godkännas

  Elatus Era (Syngenta)

  Elatus Plus (Syngenta)

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? Logga in här för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Utvald kvalitetsläsning
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  Prova-på-pris
  49:-/mån
  • 3 mån för bara 147 kr (ord pris 297 kr)
  • Ingen bindningstid
  • Spara 150 kr
  Till toppen