Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 januari 2016

  Nya rön: Växter behöver allt slags ljus

  Det råder en missuppfattning om vad växter föredrar, enligt forskare vid SLU Alnarp. Att växter bara vill ha rött och blått ljus stämmer inte, rapporterar Vetenskapsradion.

  Bilden från tidigare försök på SLU Alnarp med basilikaplantor och Led-lampor.
  Bilden från tidigare försök på SLU Alnarp med basilikaplantor och Led-lampor.

  Upptäckten innebär att led-lampor i växthus inte är så användbara som man tidigare trott. Ny forskning visar i stället på att växterna växer som bäst i ljus med alla färger, och att högtrycksnatriumlampor är fortsatt mest effektiva.

  "Vanligt spridd missuppfattning"

  – Det vi har kommit fram till är att ljusets kvalitet, den spektrala sammansättningen, egentligen inte har så väldigt stor betydelse för själva fotosyntesen, säger Karl-Johan Bergstrand vid Institutionen för biosystem och teknologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp, som forskar om växter och belysning, till Vetenskapsradion.

  Han fortsätter:

  – En vanligt spridd missuppfattning är att växter bara kan använda sig av blått och rött ljus, och det är alltså helt fel.

  Hoppet satt till led-belysning

  Det är en missuppfattning som resulterat i att växthusnäringen satt stort hopp till led-belysning, där våglängderna på ljuset kan styras och på så vis både optimera tillväxten och spara energi.

  Hur har en sådan missuppfattning kunnat spridas?

  – Jag tror det har att göra med att man tittat på klorofyllets absorptionsspektrum och sett att det ligger huvudsakligen i rött och i blått. Men det är ju klorofyll i ett provrör i ett lab. Ett helt växtblad har en helt annan absorption som är ganska hög även i det gröna spektrat, säger Karl-Johan Bergstrand, till Vetenskapsradion.

  Till toppen