Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 november

  Nya regler ökar både hälsa och lönsamhet

  Grisbranschen välkomnar de ändrade djurskyddsreglerna som träder i kraft 1 december. Regelförändringen betyder chans till bättre lönsamhet men också en förbättrad djurhälsa.

   – Det känns som om att många tror att branschen vill sänka djuromsorgen när det är precis tvärtom, säger Hans Agnè.
  – Det känns som om att många tror att branschen vill sänka djuromsorgen när det är precis tvärtom, säger Hans Agnè.

  Jordbruksverket har beslutat om ändrade djurskyddsregler som i linje med regeringens livsmedelsstrategi ska öka produktionen. På grissidan innebär ändringen i korthet att det kommer att finnas en möjlighet att avvänja smågrisarna två dagar tidigare. Grundregeln är fortfarande att varje smågris ska få dia i 28 dagar.

  Öka produktionen

  – För de flesta grisbönder innebär de nya reglerna i praktiken ingen ändring men för de allra bästa grisproducenterna finns nu möjlighet att hålla ihop grupperna och avvänja smågrisarna från dag 26, säger Hans Agné, VD på branschorganisationen Svenska Köttföretagen.

  Han anser att det kommer att minska smittotrycket i besättningarna när alla kultingar i gruppen kan avskiljas samtidigt.

  – Tillsammans med de olika hälsoprogrammen har det skapats en flexibilitet ute på gårdarna som inte fanns tidigare. Det förbättrar djuromsorgen och minskar smitttotrycket på de djur som grisar senare än andra i gruppen, säger Hans Agné.

  Få besättningar

  Samtidigt understryker han att det är få besättningar som kommer att kunna tillämpa de nya reglerna på grund av de höga hälsokrav som ställs för att få vara med.

  Med det nya systemet kan stallarna tömmas fortare vilket ger mer tid för att tvätta dem och göra dem rena innan nästa kull ska in.

  Den tidigare avvänjningen kan också innebära att suggan, som i dag får i snitt 25 kultingar per år, nu kan komma att få en extra kulting per år vilket är ett ekonomiskt incitament för lantbrukaren.

  Ekonomiskt incitament

  – Jag tror att cirka 5-10 procent av besättningarna klarar det i dagsläget men det kan vara en morot för fler producenter att anstränga sig lite mer, säger Hans Agné.

  Han tycker att debatten om de ändrade djurskyddsreglerna blivit orättvis.

  – Det känns som om att många tror att branschen vill sänka djuromsorgen när det är precis tvärtom. Det här medverkar till en förbättrad och mer individuell djuromsorg. Kan det dessutom öka produktionen är det bara positivt, säger Hans Agnè.

  LÄS MER: Finländsk gris på export till KinaLÄS OCKSÅ: Danska galtar kan slippa knivenLÄS ÄVEN: Många vägsamfälligheter drabbas av nya reglerPREMIUM: Därför tvekar forskare om labbodlat kött

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Obegränsad läsning – alla artiklar på atl.nu
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  • Spara 98 kr! Ord pris 99 kr/mån
  • Bekväm tillsvidareprenumeration
  • Avsluta när du vill. Ingen bindningstid

  1 kr första månaden. Därefter betalar du 99 kr/mån. Avsluta när du vill.

  Till toppen