Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 september 2015

  Ny maskin för bättre ekologiska försök

  För att utveckla framför allt de ekologiska försöken har Hushållningssällskapet Östergötland tagit fram en ny maskin som kan variera radavståndet och därmed bland annat så flera grödor och hantera olika typer av ogräskontroll i samma körning.

  Hushållningssällskapet Östergötland har under många år legat i framkant vad gäller den ekologiska försöksodlingen. Bristen på lämplig utrustning ledde till att man förra året beslutade utveckla en egen unik maskin.

  – De vi har använt under lång tid är fältmaskiner. När man kör på 8 meters bredd i 25 meter långa drag kan de naturliga variationerna i jordart påverka mer än de förändringar man gör i försöksrutan intill, förklarar Christoffer Anderson, vd för Hushållningssällskapet Östergötland.

  Maskinen har tagits fram i samarbete med Gothia Redskap, företaget bakom Cameleont, Grönovation, SSAB, Strøby Maskinværksted och Dataväxt. Själva tillverkningen av maskinen har skett hos Strøby Maskinværksted i Danmark.

  Unika i sitt slag

  Försöksmaskinen är unik i sitt slag och är framtagen för att kunna utföra försök med varierat radavstånd för främst spannmål och oljeväxter. Genom ett varierat radavstånd går det bland annat att så flera grödor samtidigt samt hantera olika typer av ogräskontroll i samma körning. Arbetsbredden är 2,5 meter.

  Genom maskinens flexibilitet kan man i försök testa hybrider av konventionell och ekologisk odling, till exempel ogräshackning mellan raderna och kemisk bekämpning på raderna.

  – Vi tror att man på det sättet kan reducera användningen av kemiska bekämpningsmedel. Detta är ett av de försök vi planerar att genomföra med hjälp av den nya maskinen, säger Christoffer Anderson.

  Bekostat ur egen kassa

  Försöksmaskinen finns endast i ett exemplar som Hushållningssällskapet Östergötland har bekostat ur egen kassa. Christoffer Anderson vill inte gå in på kostnaden men konstaterar att den är dyr.

  – Skulle någon annan vilja ha ett exemplar får vi ta en diskussion, säger han.

  Till toppen