Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Lantbruk 17 juni

  Mjölkbönder segrade i högsta instans

  Lantbrukare vann mot länsstyrelsen och slipper stallgödselkrav som skulle ha kostat dem en halv miljon kronor varje år.

  – Domen känns bra för både oss och branschen, säger Mattias Lindeberg som driver gården tillsammans med sin bror.

  För ungefär tre år sedan, när bröderna Lindeberg ansökte om att utöka mjölkproduktionen på gården, fick de krav på att inte sprida stallgödsel på jordar i den högsta fosforklassen. Kravet var ett mycket tufft ekonomiskt bakslag eftersom stallgödseln då måste transporteras till andra gårdar.

  – Det är hårt upptecknat vad gäller stallgödsel här i området så det hade blivit långa transporter, säger Mattias Lindeberg.

  Bröderna bedriver mjölkproduktion med 700 kor och ungefär 1200 hektar i halländska Tvååker. Totalt räknade de ut att länsstyrelsens gödselförbud skulle kosta dem en halv miljon kronor varje år.  – Kravet saknade helt rimlighet. Vi sprider gödsel på ett ansvarsfullt sätt som vi alltid har gjort. Man ger grödan vad den behöver, säger Mattias Lindeberg.

  Gav inte upp

  De överklagade villkoren till mark- och miljödomstolen men förlorade. Trots nederlaget gav bröderna inte upp. Jordprover togs som visade att fosformättnadsgraden var väldigt låg på de flesta platser där förbudet utfärdats. Dessa nya uppgifter bidrog till att fallet beviljades resning i högsta instans, mark och miljööverdomstolen. När domen kom i veckan slogs det fast att det inte finns någon ökad risk för fosforläckage med att sprida stallgödsel på 70 procent av de 200 hektar där länsstyrelsen ville ha ett totalförbud. Bröderna får därmed rätt att sprida 15 kilo fosfor per hektar och år.

  Domen i mark- och miljööverdomstolen är prejudicerande och kan därför få stor betydelse för andra lantbrukare. Många djurgårdar har fått detta ofta mycket kostsamma förbud när de ansökt om tillstånd att utöka djurproduktionen.

  FOTO: Privat

  – Det här betyder att länsstyrelserna inte kan unna sig att generellt säga att det är olämpligt att sprida stallgödsel på klass fem jordar. Det handlar om att ha rätt åtgärder på rätt plats, säger Markus Hoffman, expert på vatten och växtnäringsfrågor, som varit engagerad i fallet från LRF:s sida.

  Vägledande dom

  Vad som blir praxis efter den nya domen återstår att se. Även en tidigare dom i Svea hovrätt beviljade rätt att sprida 15 kilo fosfor per hektar på en grisgård utanför Kalmar vilket ger ytterligare stöd åt saken. Det finns till exempel andra åtgärder som är mycket mer effektiva än att sluta sprida stallgödsel på klass fem jordar.

  – Att anlägga en fosfordamm kan göra dubbelt så mycket miljönytta till hälften av kostnaden, säger Markus Hoffman.

  För bröderna Lindeberg betyder domen att flera år av ovisshet om vilka krav som ska gälla nu är över.

  – Rent företagsmässigt innebär det att vi nu kan utveckla företaget på ett helt annat sätt än om mark- och miljööverdomstolen hade gått på länsstyrelsens linje, säger Mattias Lindeberg.

  LÄS MER: Bröder får Scans miljöprisPREMIUM: Djurbönder drabbas av orimliga villkorPREMIUM: Inga djurförbud på Gotland

  Läs mer om

  Till toppen