Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 december 2015

  Mjölk med blåbärssmak ställer till problem

  Mjölk med smak av blåbär kan låta gott, men är ett bekymmer för flera av Norrmejeriers leverantörer.

  – Det är ett tiotal gårdar som har problem med mjölk som smakar blåbär. Det är absolut inte farligt och kan bara upptäckas via smaken, men det är inte så vi vill ha det och det är klart att det ställer till det, säger Mariann Holmberg, kommunikationsansvarig på Norrmejerier.

  "Växer till sig"

  Blåbärsmjölken innebär en hel del merarbete för de mjölkbönder som drabbats.

  – Smaken är svag direkt vid mjölkning och det kan göra det svårt att avgöra vilken ko mjölken kommer ifrån. Den växer till sig efter ett tag och kan inte spädas bort. Därför tar vi inte in den i mejeriet utan använder den i vår biogasanläggning i stället, säger Mariann Holmberg.

  Problemet med den blåbärssmakande mjölken uppmärksammades första gången i Sverige i början av 1990-talet och har sedan dess uppstått då och då hos enstaka mjölkleverantörer. Men det har aldrig tidigare inträffat hos så många producenter samtidigt. Norrmejerier har därför begärt att SLU ska genomföra en utredning av foderinnehållet.

  Utreder under de kommande veckorna

  – Vi har precis fått uppdraget. Under de kommande veckorna ska vi åka ut till de som drabbats och även flera gårdar som inte har upplevt det här problemet för att kunna göra jämförande analyser, helt förutsättningslöst. Det gäller att ta reda på om det finns någon parameter som är likadan, säger Mårten Hetta, forskare vid fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap vid SLU i Umeå.

  Utredningen tar sin början så snart det är möjligt.

  – Vi kör i gång så fort det bara går. Det är ett högprioriterat ärende eftersom läget är tufft för producenterna, säger han.

  Till toppen