Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Lantbruk 3 augusti

  Mindre vallskörd efter torka i juli

  Trots torka i juli tycks vallskörden klara sig hyfsat på de flesta håll. "Det blev bättre än vi trodde", säger Jacob Gustawson i Norrtälje.

   Hoppar tredjeskörden. Efter torkan i juli hoppar Bernt Larsson i Brålanda över tredjeskörden och tar en sista vallskörd om tre veckor i stället. "Det kan bli brist på foder i år om det inte kommer mer regn nu. Det är inte försent på något sett, men juli har varit för torr", säger han.
  Hoppar tredjeskörden. Efter torkan i juli hoppar Bernt Larsson i Brålanda över tredjeskörden och tar en sista vallskörd om tre veckor i stället. "Det kan bli brist på foder i år om det inte kommer mer regn nu. Det är inte försent på något sett, men juli har varit för torr", säger han. FOTO: Privat

  ATL har ringt till ett antal lantbrukare runt om i Sverige för att pejla läget med vallen.

  Eftersom juli blev torrare än normalt på många håll i Götaland och Svealand blev det en dålig andraskörd och betet börjar ta slut. Lokalt blir det brist på foder till djuren, vilket kan få någon lantbrukare att avveckla besättningen i stället för att köpa foder.

  Men på det stora hela är det ingen kris, även om skörden ser ut att bli något mindre än normalt. Och för den som behöver kommer det att finnas grovfoder att köpa.

  – I Skåne har vi fått väldigt stora vallskördar, lantbrukarna vet inte var de ska göra av allt vallfoder. Det hade varit jättebra om de som har för mycket foder skulle kunna sälja det till de delar av Sverige som har brist, säger Maria Wahlquist i Vallåkra.

  Normalt i söder  Från både Halland, Kronoberg och Blekinge får ATL beskedet att vallskördarna blivit relativt normala.

  – Det har varit två bra skördar i Blekinge. I Kronoberg gav torkan i maj en mindre förstaskörd, dock inte så dålig som befarades före skörd, säger Hans Hedström på Hushållningssällskapet.

  – Det är under normalt, men det brukar jämna ut sig över alla skördarna. Vi har ju fördelen att vi oftast får regn, säger Thomas Bengtsson i Rolfstorp i Halland, som ska ta tredjeskörden i nästa vecka, och som har en fjärdeskörd i september att se fram emot.

   – Det blev bättre än vi trodde, säger Jacob Gustawson i Norrtälje om årets vallskörd.
  – Det blev bättre än vi trodde, säger Jacob Gustawson i Norrtälje om årets vallskörd.

  Hoppas på regn

  Sämst tycks vallskörden bli i Svealand och på Gotland. Förhoppningen är att torkan ska upphöra och hösten bli regnig.

  – Idag är vi glada, för nu har det regnat, det är tacknämligt, det kan göra att vi får en hyfsad tredjeskörd, säger Anna Törnfelt på Gotland.

  Mats Marklund, i Skellefteå har inte tagit andraskörden ännu, eftersom förstaskörden inte gick att ta förrän efter midsommar.

  – Jag räknar inte med tre skördar i år, utan jag avvaktar några dagar till innan jag tar andrasskörden. Och nu ser det ganska bra.

  Kommer fodret att räcka till alla djuren?

  – Det tror jag nog, men det är förtidigt att säga, man ska inte räkna foder förrän det är skördat. Och helsäden ser väldigt bra ut, säger Mats Marklund.

  LÄS MER: Så kan de ta fem vallskördar per årLÄS MER: Gav mark till dotter – fick avslag på byggePREMIUM: Folke 86 – en klippa i vallskördenPREMIUM: Mjölkbönder är högvilt – handlare köper direkt

  Läs mer om

  Till toppen