Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Lantbruk 21 mars

  Har du vad som krävs för att satsa på lönsamma matpotatisen?

  Det går att tjäna pengar på potatisodling men kraven är hårda. Har du vad som krävs för att satsa på matpotatis? Läs expertens checklista.

  Det finns plats för fler att satsa på matpotatis med riktigt hög kvalitet. Täckningsbidraget utslaget de senaste 8 åren slår alla andra grödor, visar beräkningar från HIR Skåne.

  Pressade priser på spannmål gör att många ser sig om efter mer lönsamma alternativ att satsa på. Tittar man inte enbart på det enskilda året utan ur ett längre perspektiv står matpotatis för den högsta lönsamheten.

  – Vår sammanställning för de senaste 8 åren när det gäller täckningsbidrag 2 visar att matpotatis är helt överlägset, säger Jan-Ola Andersson, växtodlingsrådgivare på HIR Skåne.

  Skärpta krav

  Höstens skärpta kvalitetskrav för matpotatis har väckt kritik i branschen och gjort att många odlare har fått sin potatis nerklassad enligt kvalitetscertifieringen SMAK. Men Jan-Ola Andersson ser också de skärpta kvalitetskraven som en affärsmöjlighet för riktigt duktiga potatisodlare.

  FOTO: Malin Eborn  – Det är en sak vi saknar i Sverige för att täcka konsumenternas efterfrågan. Det är riktigt hög kvalitet på matpotatis. Här finns det utrymme för fler odlare att satsa, säger han.

  Men även om matpotatis är den mest lönsamma grödan sett till en längre period gäller detta inte alla enskilda år. Ett år låg täckningsbidraget på 29 000 kronor per hektar. Ett annat år blev det en förlust på 19 000 kronor per hektar.

  – Det här måste man vara beredd på när man går in i potatisodling. Det gäller att ha en fet plånbok för att klara sådana år, säger Jan-Ola Andersson.

  Marknad i balans

  När det gäller odlingen av färskpotatis är den marknaden redan i balans menar han. Marknaden klarar inte större odling för då sjunker priserna. På industripotatissidan finns det däremot ett visst utrymme att komma in i odlingen. Här finns de stora köparna i Halland och Skåne. Det kan även finnas behov av fler stärkelsepotatisodlare längre fram.

  Ska man ge sig in i potatisodling är det viktigt att ha kontakt med köpare och teckna avtal. Ytterligare ett råd är att inte köpa begagnade maskiner. En stensträngläggare som är sliten släpper ner sten som skadar potatisen vid skörd, en sättare som är sliten kan sätta mistor och en upptagare som är sliten ger mekaniska skador på potatisen.

  – Så lej in bra maskiner av duktiga entreprenörer till att börja med, säger han.

  Några års odling kan ge bättre ekonomiskt utrymme för att sedan kunna investera i egna nya maskiner.

  – Det finns tre kriterier för att odla potatis, det är kvalitet, kvalitet och kvalitet. Då tjänar man pengar i den här odlingen. Däremot är fallhöjden stor och man kan förlora pengar enskilda år, säger han.

  Har du vad som krävs för att satsa på matpotatis?

  Det går att tjäna pengar på potatisodling men kraven är hårda. Läs växtodlingsrådgivare Jan-Ola Anderssons checklista för den som vill satsa.

  1. Lerhalten ska ligga mellan 2 till 10 procent. Odla inte på lätta sandjordar. Det ger dålig skörd och dålig kvalitet.

  2. Fälten måste vara väldränerade. Det får inte förekomma surhål eftersom det alltid blir ett stort sjukdomstryck där.

  3. Fältet ska ligga fritt. Man får till exempel inte ha skog på tre sidor eftersom det kan leda till fuktiga fält där sjukdomar frodas.

  4. Fältet får helst inte vara kuperat eftersom vattnet då rinner ner i svackorna. Dessutom blir det blir svårt att genomvattna kuporna.

  5. Växtföljden ska vara fyra år, gärna också sex år om det är möjligt, eftersom det finns ett flertal jordbundna sjukdomar i potatisodlingen.

  6. All sten ska i möjligaste mån rensas bort eftersom den skadar potatisen.

  7. Bevattning är ett måste för att få upp skördarna och därmed få lönsamhet i odlingen. Det krävs cirka 1250 kubikmeter per säsong och hektar.

  8. Har man inte tillgång till vatten från dammar krävs en vattendom. Annars blir det väldigt svårt torrår då länsstyrelsen beslutar om bevattningsförbud.

  9. Som odlare måste du vara mycket intresserad och också ha en engagerad och förstående familj/ personal eftersom odlingen är väldigt tidskrävande.

  10. För att lyckas krävs god planering och bra management. Alla åtgärder måste utföras i precis rätt tid för att man ska lyckas.

  11. Det finns över 300 sorter att odla i EU men som odlare måste man satsa på de sorter som köparen vill ha.

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Utvald kvalitetsläsning
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  Prova-på-pris
  49:-/mån
  • 3 mån för bara 147 kr (ord pris 297 kr)
  • Ingen bindningstid
  • Spara 150 kr
  Till toppen