Gå till innehåll
  • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

    Så går gården runt med få djur

    Adam och Jennie Slottner ville kunna leva av gården, men ha ett begränsat antal djur. Valet föll på slakteri och gårdsbutik, vilket snabbt gav dem fullt upp och nu kapaciteten ökat med mer än 600 procent på sex år.

     Adam och Jennie Slottner med flasklammet Frej.
    Adam och Jennie Slottner med flasklammet Frej. FOTO: Mari Nälsén

    Det är några timmar till dess att gårdsbutiken öppnar men det råder full aktivitet på Sörgården. Adam Slottner har varit uppe sedan tidig morgon och styckat. Även om det nu är lågsäsong i slakteriet finns det alltid jobb att göra.

    Vägg i vägg ligger gårdsbutiken där man säljer kött från egna lamm och nöt samt inköpt fläskkött. Även vissa charkuteriprodukter finns här, främst färska korvar som tillverkas på gården.

    Premiäråret 2011 slaktades 260 djur, förra året hade antalet växt till 1650.

    – Jag skulle önska att jag hade tid för att utveckla fler charkuterivaror, säger Adam Slottner, men det hinns inte riktigt med.

     Vesla, dölehästen används till körning av turister men drar lika gärna timmer i skogen.
    Vesla, dölehästen används till körning av turister men drar lika gärna timmer i skogen. FOTO: Mari Nälsén

    Fått uppgradera



    Det är legoslakt det handlar om, kunderna finns i närområdet inom 20 mils radie. Adam och Jennie Slottner hade aldrig kunde drömma om vilken efterfrågan det skulle bli.

    – Slakteriet byggdes inte för den här skalan från början så vi har fått uppgradera och investera en del för att det ska fungera, berättar Adam Slottner som innan han tog över gården arbetade som försäljare.

    Det innebär att gården under de senaste åren har byggt ut slakteriet och uppgraderat kylaggregat och förpackningsmöjligheter för att möta det stora behovet.

     Inte för många djur. Ett 15-tal kor och 90 tackor finns på Sörgården.
    Inte för många djur. Ett 15-tal kor och 90 tackor finns på Sörgården. FOTO: Mari Nälsén

    Egna köttlådor

    Det är främst nöt, lamm och gris det handlar om slakteriet har även kunder som har getkött. Det mesta tar kunderna på återtag och säljer vidare i egna köttlådor.

    Slakteriet är godkänt även för vilt men det är sällan det hanterar kött av det slaget.

    – Vi har specialiserade viltslakterier i närområdet så jag brukar hänvisa de som ringer dit, förklarar Adam Slottner som har som allra mest att göra fyra månader under hösten.

    De har inga anställda utan Adam och Jennie Slottner arbetar dygnet runt vid arbetstoppar, dessutom hjälper de tre vuxna barnen till och även mamma och svärmor ställer upp och paketerar köttfärs vid behov.

     2011 stod nya djurstallet, slakteriet och gårdsbutiken klar. Efter det har det byggts till.
    2011 stod nya djurstallet, slakteriet och gårdsbutiken klar. Efter det har det byggts till. FOTO: Mari Nälsén
     Även ägg från den egna besättningen finns i gårdsbutiken.
    Även ägg från den egna besättningen finns i gårdsbutiken. FOTO: Mari Nälsén

    90 tackor

    Precis som de bestämde tidigt så har inte familjen Slottner några stora djurbesättningar men på gården finns 90 tackor och cirka 15 kor. Dessutom finns två hästar som används för att köra turister eller bröllopspar. De går också i skogen som körhästar.

    Gården är på 35 hektar åker men arrenderar ytterligare 20. Det är främst vall som odlas, foder till djuren.

    Förutom kärnverksamheten bedrivs bostadsuthyrning på gården, bland annat till ett mindre bokförlag . Det har dessutom funnits och finns fortfarande en tanke på besöksnäring på Sörgården, bland annat finns en skyttesimulator som kan hyras ut för skytteträning.

    – Vi hyrde ut den lite i början men nu har vi så mycket att göra att det inte blir av, säger Adam Slottner.

     Byggdes för slakt i mindre skala. Slakteriet har efter hand graderats upp i takt med att efterfrågan på legoslakt ökat.
    Byggdes för slakt i mindre skala. Slakteriet har efter hand graderats upp i takt med att efterfrågan på legoslakt ökat. FOTO: Mari Nälsén

    Fakta Sörgården

    Ägs av Adam och Jennie Slottner, båda två 45 år

    Familj: Maja, 20, Liv 18, Alva 16 och Dag 8

    Areal: 35 hektar plus cirka 20 hektar arrenderat

    Bolagsform: Enskild firma

    Omsättning: Cirka 2 miljoner kronor årligen varav 500 000 i gårdsbutik

    Investering 2011: Slakteri med djurstall 3 500 000 kronor

    Senaste åren: 150 000 kronor i utbyggnad, kylaggregat och förpackningsmaskin

    Så räknade vi hem: Effektivare arbetssätt gör att vi kan ta emot fler djur till slakt och därmed öka omsättningen.

     Välfyllda köttdiskar, allt lamm och det mesta av nötet kommer från gården. Fläsk köper man in.
    Välfyllda köttdiskar, allt lamm och det mesta av nötet kommer från gården. Fläsk köper man in. FOTO: Mari Nälsén
     Adam Slottner arbetade tidigare som försäljare men sadlade om och blev slaktare.
    Adam Slottner arbetade tidigare som försäljare men sadlade om och blev slaktare. FOTO: Mari Nälsén

    LÄS OCKSÅ: Tuffare regler kan sänka svenska spannmålsskördarLÄS MER: Djärv satsning på rökt ost

    Läs mer om

    Till toppen