Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Lantbruk 14 juli

  Lov att använda Salsa i höstraps

  Kemikalieinspektionen godkänner dispens för herbiciden Salsa för att bekämpa bland annat åkersenap i höstraps och höstrybs.

   Kemikalieinspektionen beviljar dispens för herbiciden Salsa för att bekämpa åkersenap, penningört och näva i höstraps och höstrybs.
  Kemikalieinspektionen beviljar dispens för herbiciden Salsa för att bekämpa åkersenap, penningört och näva i höstraps och höstrybs. FOTO: Torbjörn Esping, fri publicering

  Dispensen gäller under perioden den 1 augusti till den 31 oktober 2017. Salsa har effekt mot åkersenap, penningört och näva, men fungerar även på baldersbrå, förgätmigej, lomme och åkerbinda.

  Glädjebesked för SFO

  Det är Hushållningssällskapet i Östergötland som ansökt om dispensen och organisationen Sveriges frö- och oljeväxtodlare, SFO, är nöjda med Kemikalieinspektionens beslut.

  ”Efter den här dispensen finns nu förutom registreringarna för Devrinol och Centium även dispenser för Butisan Top och Belkar. Dispenserna är alla mycket välkomna och viktiga för en konkurrensstark Svensk oljeväxtodling”, skriver organisationen på sin Facebooksida.

  LÄS MER: Dubbelt upp för frö- och oljeväxtodlareLÄS OCKSÅ: Vivlar hotar rapsskörden

  Så här använder du Salsa

  Herbiciden används i dosen 16,5 gram. Maximalt en behandling och med 90 dagars karens.

  I höstraps och höstrybs mot åkersenap under BBCH 10–18.

  I höstrybs mot penningört och näva under BBCH 10–18.

  I höstraps mot penningört och näva under BBCH 10–18.

  Observera att penningört och näva i höstraps endast får bekämpas under perioden den 1 augusti till och med den 27 augusti 2017.

  Den som använder Salsa ska har ett användningstillstånd i klass 1.

  Skyddshandskar, skyddskläder, ögonskydd och andningsskydd ska användas vid hantering av produkten samt vid arbetsmoment som innebär risk för kontakt med sprutvätska eller sprutdimma.

  För att skydda vattenlevande organismer ska ett vindanpassat skyddsavstånd också bestämmas med med ”Hjälpreda för bestämning av vindanpassat skyddsavstånd vid användning av lantbruksspruta med bom”.  Kommentarer

  Genom att kommentera på ATL.nu så godkänner du våra regler.

  Till toppen