Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Lantbruk 17 januari 2016

  Livsmedelsverket misstänker köttfusk

  Livsmedelverkets inspektörer är ett företag på spåren som misstänks för fiffel med ursprungsmärkningen av kött. Utländskt kött ska ha hamnat i svenska butiker och märkts som svenskt kött.

  Arkivbild.
  Arkivbild.

  Louise Nyholm är statsinspektör på Livsmedelsverket och berättar att det inte är något nytt fall, men ett pågående ärenden där inspektörerna har upptäckt fusk med ursprungsmärkning.

  – Det är ett fall som är under utredning, precis som så många andra av de ärenden vi arbetar med dagligen, men det är inte något nytt fall, säger Louise Nyholm.

  – När vi har kommit längre i detta ärende kan jag berätta mer. Sen är det så att om vi misstänker livsmedelsbrott är vi ju skyldiga att anmäla brott till polis och åklagare, säger Louise Nyholm.

  Har ni gjort det i detta fall?  – Det vill jag inte kommentera just nu.

  "Ingen hästköttsskandal"

  – Jag kan inte påstå att det är någon hästköttskandal på gång, men vi ska inte vara så naiva att vi inte tror att fusk pågår. Det pågår hela tiden. Företag som sysslar med sånt här vill att det ska vara dolt och där vi letar brukar vi hitta saker. Vi har även flera andra fall på gång. Bland annat ett som handlar om frukt, säger hon.

  Bättre rustade

  Livsmedelverket har börjat utbilda sina inspektörer i hur de fuskande företagen arbetar.

  – Vi har utbildat alltfler inspektörer i hur bedräglig hantering av livsmedel går till. Vårt uppdrag är att se till att det inte går att köpa sådana produkter i Sverige och att den felaktiga hanteringen upphör, säger Louise Nyholm.

  Razzia av Interpol

  I somras genomförde Interpol en razzia i 47 länder. Där beslagtogs 2 500 ton förfalskad mat. Vanliga produkter som det fuskats med var till exempel mozzarella, olja, vodka och jordgubbar, skriver TT.

  För Sveriges del avslöjades att stora mängder honung aldrig ens varit i närheten av ett bi. Interpol pekade ut en mängd aktörer som låg bakom matfusket. Bland annat italienska maffian och välkända terrornätverk. Mängden falsk mat beräknas omsätta cirka 400 miljarder kronor per år, uppger TT.

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Utvald kvalitetsläsning
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  Prova-på-pris
  49:-/mån
  • 3 mån för bara 147 kr (ord pris 297 kr)
  • Ingen bindningstid
  • Spara 150 kr
  Till toppen