Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 december 2012

  Landsbygdsstödet rejält bantat i nytt EU-förslag

  Den svenska landsbygden kan gå miste om en femtedel av sina stöd. Det senaste förslaget på nästa långtidsbudget innehåller en minskning på 22 procent av Sveriges landsbygdsprogram.

  Landsbygdsminister Eskil Erlandsson är villig att gå mycket, mycket långt för att behålla det svenska landsbygdsstödet.
  Bild 1/2Landsbygdsminister Eskil Erlandsson är villig att gå mycket, mycket långt för att behålla det svenska landsbygdsstödet.
  LRF:s ordförande Helena Jonsson.
  Bild 2/2LRF:s ordförande Helena Jonsson.

  För första gången cirkulerar det siffror utanför de innersta cirklarna i Bryssel på hur landsbygdsstöden ska fördelas mellan medlemsländerna. Uppgifterna ingick i de mindre officiella delarna av Rådets ordförande Herman Van Rompuys senaste förslag till långtidsbudget.

  I de helt officiella delarna av förslaget skars det totala stödet till landsbygdsprogrammen ned och de läckta siffrorna visar hur nedskärningarna skulle slå mot olika länder. Sverige tillhör dem som förlorar mest, med en minskning på 22 procent jämfört med den pågående budgetperioden.

  Kännbar minskning

  LRF:s ordförande Helena Jonsson har inte sett siffrorna tidigare, men konstaterar att en så stor minskning av landsbygdsstöden skulle bli mycket kännbart för Sveriges bönder. Och för en regering som lyft fram just landsbygdsstöden som den goda delen av EU:s jordbrukspolitik vore det ett misslyckande.

  Helena Jonsson drar paralleller till den mobilisering som skett bland ministrarna till stöd för snuset. Ingen talar om fullskaligt krig för att försvara jordbruksstöden.

  Sila mygg

  – Det är helt fantastiskt att ha den retoriken kring snus när vi inte hör särskilt mycket om landsbygdsstödet och jordbrukspolitiken. Swedish Match har en omsättning på 12 miljarder om året och har knappt 4 000 anställda. På gårdsnivå omsätter jordbruket 50 miljarder och sysselsätter direkt 50 000 personer. Det är verkligen att sila mygg och svälja elefanter.

  Landsbygdsminister Eskil Erlandsson säger inget om krigföring, men försäkrar att förslaget är oacceptabelt för Sverige.

  – Jag är villig att gå mycket, mycket, mycket långt för att behålla det svenska landsbygdsstödet. Det är jätteviktigt för stora delar av lantbruket, och speciellt för dem som har djur.

  Sverige försvarar landsbygdsstöden

  Enligt honom var den föreslagna fördelningen en av anledningarna till att det inte blev någon uppgörelse om långtidsbudgeten vid toppmötet i november. Den svenska förhandlingspositionen i de jordbrukspolitiska diskussionerna vilar på försvaret av landsbygdsstöden. Blir nedskärningarna i dem för stora kan landsbygdsministern tänka sig att försena hela processen.

  – Det är ju viktigare att reformen blir bra än att den är snabb, säger Eskil Erlandsson.

  Försening

  Nu lär reformen bli försenad i vilket fall. Flera personer i jordbrukskommissionärens stab har öppet talat om att skjuta fram förändringarna i gårdsstöden ett år. Det är om dem som oenigheten är störst, och de är dessutom enklare att förlänga än landsbygdsstöden.

  Helena Jonsson ser inga möjligheter att få fram ett fungerande nytt stödsystem i tid.

  – Medlemsländernas myndigheter hinner helt enkelt inte få till en bra hantering, och jag vill inte vara med om att vi inte vid ansökningstillfället vet vilka regler som gäller.

  Vill se en reform i takt

  LRF-ordföranden tycker dock det vore bättre om hela stödpaketet, med gårdsstöden i vad som kallas pelare ett och landsbygdsstöden i pelare två, sjösattes samtidigt. De föreslagna miljökraven i gårdsstöden och landsbygdsprogrammets miljöersättningar är kommunicerande kärl vars utformning påverkar varandra.

  – Jag hade gärna sett att reformen hade gått i takt. Men det förutsätter att man kan förlänga landsbygdsprogrammet ett år. För vi vill ju inte ha ett år som är tomt.

  Tips: I dagens papperstidning kan ATL presentera grafik på förslaget till nytt landsbygdsstöd och hur det fördelas mellan de 27 medlemsländerna.

   

   

  Till toppen