Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Lantbruk 13 februari 2015

  Landsbygdens brott – sex filmer från ATL Play

  1. Drabbad av flera traktorstölder

  Efterlysningar av stulna traktorer och entreprenadmaskiner ökade förra året med 12 procent. Mest ökar stölderna av lantbrukstraktorer. GJ Maskin i Ulricehamn har drabbats av två stora traktorstölder det senaste halvåret. Claes Ekbom på GJ Maskin är säker på vad som behöver göras för att stävja brottsligheten på landsbygden.

  2. Operation Gunvor ska stoppa stöldligorna

  Inom “Operation Gunvor” beslagtog polisen stöldgods för minst 15 miljoner kronor under 2014. Kommissarie Börje Aronsson som leder insatsen är säker på att en stor del av den här brottsligheten är organiserad av yrkeskriminella. Särskilt en plats i södra Sverige står ut i statistiken – där gjordes överlägset flest beslag.

  3. Fick nog av alla stölder

  Förra året drabbades Hamneda med omnejd hårt av stölder. I september dömdes tre män till fängelse för människorov efter att ha tagit lagen i egna händer. Domen blev droppen som fick bägaren att rinna över för många i området – man kände frustration över alla stölder och vanmakt inför brott som inte utreddes av polisen. I dag har facebook-gruppen “Trygga vår landsbygd” ett par tusen medlemmar. ATL åkte till Hamneda och träffade en av personerna bakom gruppen, LRF-engagerade Mikaela Johnsson. Vi har också pratat med Patrik Olsson på rättssociologiska institutionen vid Lunds universitet – han varnar för en utveckling där allt fler människor inte känner sig sedda av rättsväsendet.

  4. Tjuven söker trygghet

  “Så här tänker och jobbar rutinerade tjuvar”, berättar Mark Faller. Han borde veta – efter 25 år som kriminell, varav tio år i fängelse, är han i dag lokal ordförande i Kris, Kriminellas revansch i samhället. På måndagskvällens LRF-möte i småländska Grimslöv tipsade han om hur man kan försvåra för tjuven.

  5. De patrullerar bygden på nätterna  I det senaste avsnittet i “Landsbygdens brott” följer vi med när Anders Petersson och Robert Skansebo spanar i trakten utanför Ulricehamn på nätterna. Det var när trakten drabbades hårt av stölder för några år sedan som boende tog initiativet till en form av grannsamverkan. Bilturer i bygden och sms-kedjor grannar emellan är tänkt att avskräcka potentiella gärningsmän.

  6. “Orkade inte med hundlivet längre”

  Se en längre intervju med Mark Faller, som levt ett kriminellt liv i 25 år. I dag ägnar han sig åt att tipsa om hur man kan försvåra för inbrottstjuven.

  Till toppen