Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 november

  ”Kritiken är helt ogrundad”

  Tingsrätten hade inte hela bilden. All bevisning fanns inte med i målet säger Länsstyrelsen i Dalarna som svar på kritiken i fallet med fårägaren som vägrade betala.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  I tisdags berättade ATL om den svidande kritik som Mora Tingsrätt utdelade mot både polismyndighet, länsstyrelse och rättsväsendet för handläggning och beslut i samband med ett omhändertagande av får. Fårägaren hade överklagat beslutet om omhändertagande men fått avslag i alla instanser. Han vägrade också att betala notan för uppstallningen på dryga 77 000 kronor.

  Tingsrätten menar att det inte är utrett att mannen verkligen brutit mot lagen eftersom han aldrig polisanmäldes av länsstyrelsen och därmed inte fick sin sak prövad genom en polisutredning.

  ”Det är graverande, anmärkningsvärt och högst otillfredsställande att förvaltningsdomstolarna, däribland Högsta förvaltningsdomstolen, låtit detta ärende passera genom systemet dem obemärkt förbi”, skrev rätten bland annat i domen.

  PREMIUM: Dräktiga tackor stals från logen

  Men Länsstyrelsen i Dalarna tycker dock att Mora tingsrätt inte haft hela bilden, eftersom det bara är den bevisning som Polismyndigheten valt ut som kommit fram i målet.

  ”De förvaltningsrättsliga instanserna som efter djurhållarens överklagande tidigare prövat länsstyrelsens beslut har till skillnad mot Tingsrätten haft tillgång till alla länsstyrelsens handlingar i ärendet och har därför kunnat konstatera att länsstyrelsen tagit korrekta beslut”, skriver länsstyrelsen i ett mejl till ATL.

  Bevisningen i förvaltningsrätten var mer omfattande, menar länsstyrelsen, som tycker att tingsrättens kritik mot framför allt djurhållarens möjligheter att yttra sig är helt ogrundad.

  LÄS OCKSÅ: Oroas över djurinspektörers åsikterLÄS OCKSÅ: Arla får glassig konkurrent

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen