Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 oktober

  Kraftigt höjda DON-halter i havre

  Som väntat har antalet havrepartier med DON-värden över gränsvärdet stigit kraftigt de senaste två veckorna. Det visar branschföreningen Foder & Spannmåls sista lägesrapport över skörden 2017.

  FOTO: Bengt Andersson

  Det är den sena skörden och blöta väderleken som är främsta orsakerna till att DON-halterna stigit i havrelassen. Läget är värst i Västsverige där cirka 10 procent av analyserna legat över gränsvärdet för livsmedel, i flera fall också ganska långt över. Men även analyser från övriga håll i landet visar på halter över gränsvärdet. Frekvensen är dock lägre.

  – Det är en väldigt tydlig förändring som skett de senaste veckorna samtidigt som det är ett mönster vi känner igen från tidigare år då svansen på skörden har stuckit i väg med en påtaglig ökning. Det sker inte varje år men det har hänt tidigare, säger Erik Hartman, vd på Foder & Spannmål.

  Gott resultat

  Totalt sett har dock endast 1 procent av analyserna av årets skörd legat över gränsvärdet för livsmedel. Även om det skett en stor ökning jämfört med tidigare veckor är det mycket bra jämfört med tidigare år.

  – Även med den sena svansen inräknad är det här det bästa året sedan vi började mäta 2011, säger Erik Hartman.

  Han menar att de ökade DON-talen kommer av en kombination av fukt och värme och att mycket spannmål blev stående vilket märks på de riktigt besvärliga problemen på grödan i övrigt. Det handlar till exempel om grodda, kärnor, svampangrepp, extrema vattenhalter och låga rymdvikter.

  – Det gör att det finns all anledning att varna för betydande lagringsrelaterade problem framöver. Det ställer krav på noggrannhet och kontinuerlig övervakning så att inte olika partier blandas, säger Erik Hartman.

  LÄS OCKSÅ: Regnen stoppar tröskning – stor halmbrist i norrPREMIUM: Nätverk stöttar bönder i kris

  Läs mer om

  Till toppen