Gå till innehåll
  • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
    Lantbruk 27 december 2017

    Kammarrättens beslut om vargjakten

    Kammarrätten i Sundsvall meddelade på onsdagen att man avslår överklagandena av licensjakten på varg.

     Arkivbild.
    Arkivbild. FOTO: Mostphotos

    Jakten kan därmed troligen inledas nästa vecka som planerat.

    Som ATL tidigare skrivit, gav länsstyrelsernas beslut om licensjakt på 22 vargar, upphov till ett stort antal överklaganden. Överklaganden kom både från de som ville att jakten skulle stoppas, och från de som tyckte att tillstånden gällde för få vargar.

    För en månad sedan meddelade Förvaltningsrätten i Luleå att man avslog samtliga överklaganden. Beslutet överklagades då till nästa instans, och på onsdagen kom Kammarrättens beslut i frågan.

    Ingen prövning

    Kammarrätten i Sundsvall avslår ansökan om prövningstillstånd för alla överklaganden. Därmed står Förvaltningsrättens och länsstyrelsernas beslut fast. Licensjakten på varg kan börja efter nyår som planerat.

    – För att Kammarrätten ska pröva en sådan här fråga måste det finnas skäl till ändring eller att det är av vikt för rättstillämpningen att vi prövar frågan. Vi har kommit fram till att det inte är sådana frågor i målet som gör att det ska prövas, säger Kammarrättspresident Ylva Johansson till P4 Värmland.

    Beslutet kan överklagas till Högsta Förvaltningsdomstolen, men med tanke på Förvaltningsdomstolens och Kammarrättens bedömning av frågan, är det inte troligt att man får prövningstillstånd.

    LÄS MER: Aktivister får jägare att dra sig urLÄS ÄVEN: Skyddsjakt på vargtik på SödertörnPREMIUM: Så gör Peter för att maxa pensionenLÄS OCKSÅ: Utökar skyddsjakt på varghybriderPREMIUM: Så förändras elpriset till 2030

    Licensjakt på varg 2018

    Sammanlagt har länsstyrelsen beslutat om licensjakt på 22 vargar i 5 län.

    Värmland – sex individer

    Örebro – två individer

    Dalarna – sex indivder

    Gävleborg – två individer

    Västmanland – sex individer

    Jakten ska ske inom särskilt angivna områden mellan den 2 januari och 15 februari 2018.

    Kommentarer

    Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

    Läs mer om

    Till toppen