Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 september

  Inget om ny djurskyddslag i budgeten

  Men djurskyddskontrollen får mer pengar.

  Senast i januari 2018 ska regeringen, enligt den egna tidsplanen, presentera en proposition om ändringar i djurskyddslagen. Men det nämns inte med ett ord i den budgetproposition som presenterades i dag. Andra lagförslag i vardande skrivs det om, och utredningar som ännu inte tillsatts, men inte djurskyddslagen som varit på gång sedan Eva Erikssons utredning kom 2011.

  Att Sverige är ett föregångsland på djurskyddsområdet och ska arbeta för att höja ribban i EU och driva sådana frågor internationellt nämns på flera ställen i budgeten. Men vad regeringen har för förändringar i gällande nationell lagstiftning i åtanke framgår inte. För att kontrollera att det regelverket efterlevs får länsstyrelserna ett årligt tillskott på 15 miljoner kronor för djurskyddskontrollen.

  Ursprungsmärkning

  En EU-fråga som kan kopplas till de svenska djurskyddsreglerna är ursprungsmärkning av kött i sammansatta livsmedel. Krav på det har höjts på olika nivåer och i olika sammanhang men EU-kommissionen har hittills ställt sig kallsinnigt till att lägga lagförslag om det. Det skulle kosta branschen mer än det skulle smaka konsumenterna, har motargumentet varit. Ett tillkännagivande från riksdagen våren 2014, då Socialdemokraterna och Miljöpartiet var i opposition, sa att Sverige ska verka för ursprungsmärkning av allt kött, inklusive sammansatta produkter, i EU.

  Regeringen anser sig nu färdig med det tillkännagivandet. Den frivilliga märkningen “från Sverige”, fungerar bra, enligt regeringen och blir frågan aktuell i EU igen så kommer Sverige vara för utvidgad märkning.

  LÄS MER: Ny djurskyddslag skjuts upp igenLÄS MER: Lokala producenter vinnare i stor upphandlingPREMIUM: De tar hem slakten till gårdenPREMIUM: Gasad flis blir kraftvärme i miniverk

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen