Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Lantbruk 18 januari 2016

  Hon säljer slut på all mjölk

  Det går ingen nöd på Solveig Johansson som driver en mjölkgård i Hjortsjö utanför Växjö. Med sina vita fjällkor producerar hon mjölk och ost som säljer slut i butikerna och som konsumenterna slukar.

  Hon har nio vita fjällkor och ett eget mejeri sedan 2009 i Rydaholm i Småland. Hennes första ko köpte hon i Mariestad 1998 och den hette Snövit. 

  – Men hon lever inte längre, säger Solveig Johansson och suckar lite.

  35 kronor litern

  Priset för en liter mjölk från Hjortsjö gårdsmejeri är 35 kronor och mjölken säljs enbart på glasflaska – en flaska som sticker ut i butikshyllorna. Mjölken säljer hon till två Coopbutiker i Växjö – den vid Norremark och den på Oxtorget.

  – Ibland stöter jag på folk i butiken som säger att deras barn älskar min mjölk. Det värsta är att den tar slut så fort. Det är det sämsta, berättar hon.

  Sticker ut i butiken  Solveig Johansson stötte först på motstånd när hon bad butiksföreståndaren på Coop att få sälja sin mjölk på glasflaska.

  – De var inte riktigt med på det först. Men jag sa glasflaska, annars blir det ingen affär.

  Sin första ko

  Det var i slutet av 90-talet som Solveig först insåg att det var något extra med den mjölk hon producerade. Det var när hon köpte sin första vita fjällko.

  – Hon var först tänkt som en hushållsko, men när jag smakat på mjölken fick jag en sådan kick. Jag fick en sådan otrolig kick och tänkte att detta är en exklusiv mjölk som jag bara måste göra något bra av.

  – Mjölken har både en hög fetthalt och en hög proteinhalt. Korna föredrar hallonris, blåbärsris, sly och örter. Det de får i sig på hagmarksbete.

  – De kombinerar ihop sin egen meny när jag släpper ut dem. De är mycket goda fodersökare och jag ger dem aldrig något kraftfoder.

  Hemligheten bakom smaken

  Mjölken från Hjortsjö gårdsmejeri är bara pastöriserad och inte homogeniserad berättar Solveig.

  – Den är inte behandlad på samma sätt som annan mjölk är som säljs idag.

  Även ost funkar

  Förutom mjölk gör Solveig Johansson även ost och ostkaka av sina vita fjällkors mjölk, och även osten är det bra sug efter.

  – Det är en lagrad hemost helt utan tillsatser. Till och med ungdomarna gillar den, säger hon.

  Till toppen