Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Lantbruk 23 juli

  Högre miljökrav väntar brittiska bönder

  Brexit ger möjlighet att höja ribban för jordbruksstödens miljönytta, anser nya ministern.

  Storbritanniens miljöminister, och den politiskt ytterst ansvarige för landets jordbrukspolitik, Michael Gove, gav i veckan några ledtrådar om hur ett jordbruksstöd utanför EU kan komma att se ut. I ett tal pekade han ut EUs gemensamma jordbrukspolitik som ett stort misslyckande ur miljösynpunkt. Utformningen av stöden gynnar storlek före miljövänlighet och allt för ofta redan rika lantbrukare före kollektiva nyttigheter.

  – Den uppmuntrar också markanvändning som slösar med naturresurser och har lågt värde snarare än att uppmuntra kreativa och miljöberikande alternativ, sa Tory-politikern.

  Trädplantering

  Michael Gove, som utsågs till miljöminister i juni, vill ha ett stödsystem som gynnar traditionella lantbruksmiljöer med hög biologisk mångfald. Han lyfte i sitt tal lantbruk i delar av Storbritannien där det är svårt att bedriva mer storskalig produktion, som i bergsområdena.

  Plantering av skog bör också få stöd, anser Michael Gove, som en del av klimatarbetet. Han sade sig också vilja se en höjning av djurvälfärden med mer granskning av slakterier och en översyn av framtiden för transporter av levande djur.

  Generösa stöd  Även om Michael Gove var något mer detaljerad än sina föregångare om vilket stöd det brittiska jordbruket kan förvänta sig efter att Storbritannien lämnat EU så gav han inga svar på en av de mer centrala frågorna: Hur stort kommer stödet att vara?

  Sedan tidigare har den konservativa Tory-regeringen lovat att den nuvarande nivån på stödet ska upprätthållas till 2022. Michael Gove blickade i sitt tal lite längre fram, men utan att ange några siffror.

  – Jag vill säkra att vi kommer att fortsätta att ge generöst stöd till lantbrukarna i många år framöver. Men det stödet kan bara försvaras i konkurrens med andra allmännyttor om de miljömässiga värdena av utgifterna är tydliga.

  LÄS MER: Skiljda känslor över BrexitLÄS OCKSÅ: EU fortsatt viktigast för brittiska bönderLÄS OCKSÅ: Hogan: Brexit kräver ändringar i jordbrukspolitikenPREMIUM: England: Brexit är den stora risken

  Storbritannien och EU

  Den 29 mars lämnade Storbritannien in sin formella utträdesansökan ur EU. Nu väntar minst två års förhandlingar om hur det utträdet ska gå till.

  Runt 62 procent av Storbritanniens export av jordbruksprodukter går till andra EU-länder. Importen av livsmedel är värd ungefär dubbelt så mycket som exporten.

  Storbritannien är en nettobetalare till EU:s budget, och får tillbaka ungefär 48 miljarder kronor om året i jordbruksstöd, inklusive ersättningar inom landsbygdsprogrammet.

  55 procent av den totala inkomsten från jordbruk i Storbritannien är EU-stöd.

  Läs mer om

  Till toppen