Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

  Giftig växt hotar betande djur

  Sprängört har upptäckts vid Skattungbyn i Dalarna. Nu varnar biologen Sigurd Jönsson för den mycket giftiga växten som är farlig både för människor och betande djur.

   Sprängörten är extremt giftig och även små mängder av växten kan döda både kor, hästar och får.
  Sprängörten är extremt giftig och även små mängder av växten kan döda både kor, hästar och får. FOTO: kostrez

  Sprängört är en synnerligen farlig växt, både plantan och roten kan orsaka allvarlig förgiftning. Giftet Gicutoxin framkallar kramper, kräkningar och andningssvårigheter, vilket kan innebära livsfara. Nu varnar biologen Sigurd Jönsson för att det finns gott om sprängört vid Lintjärn i Skattungbyn, rapporterar SVT Dalarna.

  Sigurd Jönsson uppmanar allmänheten till försiktighet.

  ”Den är farligast nu för man lägger inte märke till den”, säger han till SVT Dalarna.

  Giftig växt trivs vid vatten

  Kor, får och hästar tycker om att äta rötterna som lätt kan bli tillgängliga för djuren vid markberedning eller dikning. Det är väl känt att betesdjur kan dö om de äter sprängört. Växten finns i hela landet och trivs vid vatten, exempelvis leriga stränder vid näringsrika sjöar, diken eller vattendrag.  Vid torka kan djuren äta växter längre ut i vattenbryn som de annars ratar och därmed riskerar de att få i sig sprängört.

  Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har tidigare uppmanat lantbrukare att gräva upp, torka och bränna sprängörtsbestånd eller att stängsla bort den så betesdjur inte kommer åt att äta av den.

  Till toppen