Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 juni 2015

  Gamla vetesorter kan lösa miljöproblem

  När jordbruket ska producera mat med mindre miljöpåverkan kan gamla vetesorter kan vara en lösning.

  Forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, och Isfahan University of Technology i Iran har genomfört odlingsförsök där de undersökt hur effektivt moderna respektive gamla vetesorter utnyttjar kväve.

  Försöket visar att de gamla sorterna är bättre på att tillgodogöra sig kväve när tillgången på näring är dålig. Resultaten kan användas vid förädling av nya sorter som skulle passa i områden där det inte finns mycket näring i jorden. I Sverige skulle de kunna bidra till att det används mindre gödsel och därmed minska läckaget av kväve.

  Rotsystem nästa steg

  Nu vill forskaren Fereshteh Pourazari på institutionen för växtproduktionsekologi vid SLU gå vidare med försöket och titta på skillnader i rotsystemen.

  "Eftersom de gamla sorterna utnyttjar kvävet mer effektivt kan det finnas skillnader i hur rötterna etableras", säger Fereshteh Pourazari i ett pressmeddelande från SLU.

   

   

   

   

  Till toppen