Annons

Det gyllene riset har genmodifierats för att innehålla betakaroten som sedan kan omvandlas till A-vitamin i kroppen.

Forskningsskandal kring gyllene ris

Föräldrar till barn i den kinesiska provinsen Hunan fick inte fylla i ett informerat samtycke innan deras barn deltog i ett försök där de åt genmodifierat ris.

Annons

Barnen fick äta det så kallade "gyllene riset" som får sin gula färg av betakaroten. Forskarna ville se hur snabbt detta omvandlades till A-vitamin i barnens kroppar.

Studien finansierades bland annat av det amerikanska jordbruksdepartementet och forskningsprojektet leds från USA. Enligt Nature har tre ansvariga i Kina avskedats av det kinesiska smittskyddsinstitutet.

Forskningsskandalen avslöjades av ett kinesiskt tv-bolag.

Annons
Annons
Företagsguiden se alla annonser här
Annons

Tyck till

Vad tycker du om branschbeslutet att överge policyn om gmo-fritt foder?

kommentera
GMO-POLICY
Den nya premien för gmo-fri soja ligger på 120–125 dollar per ton. Foto: Ann Lindén

Mejerier håller fast vid gmo-fritt

Trots Mjölkdelegationens beslut att slopa branschpolicyn om gmo-fritt foder väljer de flesta mejerierna att hålla fast vid gmo-friheten.

APRILSKÄMT
Äntligen! I dag ändrar vi namn från ATL.nu till ATL.mu. Chefredaktör Dan Birgerson har länge sett fram emot namnbytet. Foto: Frida Jonson

ATL:s namnbyte ett skämt

ATL namnbyte från ATL till ATL.mu var ett aprilskämt! Vi ska inte byta namn och den gödseldoftande sajten var så klart också ett skämt!

Galande tuppar impopulärt
Tuppar och andra djur i ett villaområde har fått folk i grannskapet att reagera. Just den här tuppen är dock fotograferad i ett annat sammanhang och således oskyldig till kakafonin.Foto: Ann Lindén

Galande tuppar gör grannar galna

Grisar, höns och galande tuppar mitt i ett villaområde i Sigtuna kommun blir ett fall för Justitieombudsmannen.