Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 maj 2016

  Forskare avfärdar mjölk som farligt

  I en artikel på Aftonbladets sajt Lajkat listas 11 anledningar till att du aldrig mer borde dricka mjölk. Bland annat påstås att mjölk innehåller antibiotika, tillväxthormoner och att mjölk orsakar kalciumförlust.

  Men varken SLU, Livsmedelsverket eller LRF Mjölk håller med om påståendena.

  – Alla de här myterna har vi sett förut och nästan alla källor är kopplade till en utländsk propagandasida där underlagen inte bygger på svenska förhållanden, säger Kerstin Wikmar, dietist på LRF Mjölk.

   Kerstin Wikmar är dietist på LRF Mjölk.
  Kerstin Wikmar är dietist på LRF Mjölk. FOTO: LRF Mjölk

  “Inget vetenskapligt stöd”

  Bland annat står det att man kan få diabetes och cancer av mjölk eftersom det innehåller tillväxthormonet BGH som finns naturligt i kor men som också tillverkas på konstgjord väg för att korna ska producera ännu mer mjölk.

  Åse Lundh vid SLU är professor i animaliska livsmedel och forskare på mjölk vid institutionen för livsmedelsvetenskap vid SLU.

  – Om man läser nyare vetenskapliga artiklar där man gått igenom ett stort antal studier som undersökt samband mellan intag av mjölk och mejerieffekter, samt effekt på diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar, så ser man att det saknas vetenskapligt stöd för de påståendena. Det är snarare så att många studier ser positiv effekt av högt intag av mager mjölk och ost, säger hon.

   "I vår kultur har vi snarare haft fördelar av att ha mjölkkor. Vi hade inte överlevt utan mjölkkor historiskt. Det är evolutionärt, vi har anpassat oss till att konsumera laktos", säger Åse Lundh vid SLU.
  "I vår kultur har vi snarare haft fördelar av att ha mjölkkor. Vi hade inte överlevt utan mjölkkor historiskt. Det är evolutionärt, vi har anpassat oss till att konsumera laktos", säger Åse Lundh vid SLU. FOTO: Jenny Svennås-Gillner

  Kerstin Wikmar på LRF Mjölk avfärdar också påståendet om tillväxthormonet BGH.

  – Det är ett exempel på att det inte är svenska underlag, vi använder inte några tillväxthormoner enligt djurskyddslagstiftningen. Att det finns tillväxthormoner i mjölk är naturligt. Det finns i bröstmjölk också.

  “Haft fördelar av att ha mjölkkor”

  De två studier som anges som källor har kritiserats i vetenskapsvärlden, enligt Åse Lundh och Kerstin Wikmar.

  WHO-rapport

  LRF Mjölk lutar sig emot en stor amerikansk genomgång av forskningen samt en WHO-rapport kring mjölk där det snarare är så att mjölkkonsumtion främjar hälsa.

  – Det finns ett visst stöd för att man sett en ökad risk för prostatacancer vid mycket högt intag, men det är den enda. Samtidigt finns det starka bevis på att mjölkintag minskar risken för ändtarms- och tjocktarmscancer, säger Kerstin Wikmar, dietist på LRF Mjölk.

  Mejerierna har egenkontroller

  I artikeln står det att ett glas mjölk bland annat innehåller 135 miljoner varceller, tillväxthormoner, antibiotika, avföring och 300 kalorier.

  – Man vet inte om man ska skratta eller gråta. Vad gäller antibiotikarester i mjölken så är vi i Sverige väldigt restriktiva med användningen till våra kor. Mejerierna analyserar all mjölk och mjölk som ger utslag för antibiotikarester stoppas, säger Åse Lundh vid SLU.

  “Ingen praktisk betydelse”

  Påståendet om att mjölk orsakar kalciumförlust ratas av Livsmedelsverket som menar att inget tyder på att vi inte skulle ta upp kalcium från mejeriprodukter.

  “Brist på vitamin D försämrar kalciumupptaget. Vi anpassar upptaget så att när behoven ökar (pubertet, graviditet) ökar absorptionen, när intaget minskar ökar också absorptionen. Absorptionen hämmas av fytinsyra och oxalsyra men detta har ingen praktisk betydelse i den nordiska befolkningen. Kan ha betydelse om man har lågt kalciumintag och äter mycket livsmedel rika på fytinsyra och oxalsyra”, skriver Irene Mattisson, senior risk- och nyttovärderare på Livsmedelsverket till ATL.

  “Ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar”

  Enligt Livsmedelsverket innehåller mejeriprodukter mättat fett som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

  “Därför rekommenderar vi magra varianter av mejeriprodukter och att det är viktigt att äta mat med bra fettkvalité med tillräckligt av de essentiella fleromättade fettsyrorna.”

  LRF Mjölk lutar sig mot forskning som säger att mjölk, grönsaker och frukt sätts i samband med minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

  – Det är väldigt svårt att dra slutsatser från enskilda studier, vi lutar oss emot analyser där man tittat på många studier och gjort en sammanfattning – och då ser det annorlunda ut, säger Kerstin Wikmar.

  Har Livsmedelsverket fel i att rekommendera magra varianter av mejeriprodukter?

  – De är ju en myndighet och jag förstår att de säger så. De tycker att det finns för lite underlag. Ny forskning säger att smörsyra som finns i mjölk fungerar på ett annat sätt än andra mättade fetter. Och som snarare har en gynnsam effekt på blodfettsbilden och skulle kunna minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, säger Kerstin Wikmar på LRF Mjölk.

   Kerstin Wikmar på LRF Mjölk avfärdar påståendet i listan om att mjölk ger acne och att den är slembildande. "Det finns inga vetenskapliga belägg för det".
  Kerstin Wikmar på LRF Mjölk avfärdar påståendet i listan om att mjölk ger acne och att den är slembildande. "Det finns inga vetenskapliga belägg för det". FOTO: Ann Lindén

  “Korna våldtas varje år” är en av anledningarna i listan.

  – Det är ju insemination man menar. Har man synen att vi inte ska ha animalieproduktion då är det klart att det man tycker det. Det är ju en etisk inställning om man tycker att vi ska äta animalier eller inte, säger Kerstin Wikman.

  De elva anledningarna till att inte dricka mjölk i artikeln:

  Mjölk orsakar kalciumförlust, mjölk är slembildande, mjölk kan ge dig acne, vi behöver inte proteinerna, mjölk ger diabetes och cancer, mjölk innehåller tillväxthormoner, antibiotika och avföring samt dricker man mycket mjölk är risken högre för att få hjärt- och kärlsjukdomar. Korna står inomhus 90 % av sina liv, kalven separeras från mamman samma dag som den föds, det är inte meningen att vi ska dricka mjölk samt korna våldtas varje år.

  Källorna i listan bygger bland annat på Djurens Rätt och sajten Saveourbones.com.

  Till toppen