Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 september 2012

  Förmedling på nätet ska rädda fallfrukten från att ruttna

  Den ideella föreningen Äkta vara har startat kampanjen Rädda fallfrukten. Via en fruktförmedling på nätet kan trädgårdsodlare enkelt ge bort sin överskottsfrukt.

  – Det är ett enormt slöseri när vi låter tusentals ton god frukt ruttna bort, säger föreningens ordförande Björn Bernhardson till TT.

  Trädgårdsodlare kan annonsera gratis på föreningens hemsida om de har frukt som de vill ge bort. Föreningen hoppas att även kommuner ska informera om fruktträd på allmänningar och i parker som är tillgängliga för alla.

  Den som å andra sidan behöver frukt kan via en karta lätt kunna knappa sig fram till närmaste fruktträd.

  Genom kampanjen vill Äkta vara också väcka en debatt om att vi borde välja mer närodlat.

  – De stora livsmedelskedjorna har en logistik som fungerar året om, därför ser vi nu äpplen från Chile och Nya Zeeland i butikerna när det finns hur mycket svenskodlad frukt som möjligt att tillgå, säger Björn Bernhardson till TT.

  Enligt Äkta vara produceras det varje år 280 000 ton äpplen i svenska trädgårdar. Bara en bråkdel av den mängden tas till vara.

  Till toppen