Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Lantbruk 11 augusti

  Fler prishöjningar att vänta

  Trots det stora vinsterna fortsätter elnätsbolagen att höja sina priser kraftigt. Eon höjde i sommar med 10 procent, och Vattenfall kommer vid årsskiftet att höja med sex procent.

   Annika Viklund, vd för Vattenfall Eldistribution.
  Annika Viklund, vd för Vattenfall Eldistribution. FOTO: Vattenfall

  För en lantbrukare inom Eon elnät med ett abonnemang på 63A och en förbrukning på 100 000 kWh blev elen i sommar 3 400 kronor dyrare på årsbasis. Detta eftersom Eon höjt priset med 10 procent. Förra sommaren var höjningen lika stor.

  Vattenfall höjde inför 2017 med 11 procent och året dessförinnan med 15 procent. Nu till årsskiftet blir höjningen mindre, sex procent.

  Höjer för att förbättra

  De senaste tre åren har Vattenfall höjt sina nätavgifter med 32 procent och Eon med 23 procent, vilket kan jämföras med till exempel inflationen som pendlat mellan en halv och två procent de senaste åren.

  – Det är fortfarande alldeles för många kunder som drabbas av avbrott. Vi höjer därför elnätsavgiften för att kunna fortsätta förbättra elnäten, säger Annika Viklund, vd för Vattenfall Eldistribution i ett pressmeddelande.  Samtidigt som Vattenfalls höjning annonserades presenterade företaget sin rapport över elavbrott. Den visade att andelen kunder som drabbas av elavbrott har minskat något jämfört med föregående år. Efter att Vattenfall alltså ökat sina nätavgifter med 15 procent drabbades 64 procent av företagets kunder av elavbrott, vilket kan jämföras med 67 procent år 2015.

  8 miljarder i efterskott

  Förutom viljan att förbättra leveranssäkerheten finns också ett annat skäl till att nätbolagen höjer priserna – de har överklagat Energimarknadsinspektionens beslut om vad som är en rimlig höjning och i domstol fått rätt till 8 miljarder i efterskott. Prishöjningarna nu är alltså både en ordinarie höjning och en retroaktiv höjning.

  Regeringen tycker inte att höjningarna är rimliga och har gett Energimarknadsinspektionen i uppdrag att föreslå ändringar i lagstiftningen som ska hålla tillbaka nätbolagens möjligheter att höja priserna. Ett förslag ska läggas fram i oktober.

  Tidsplan blir tajt

  Men frågan är hur mycket ramarna går att minska, och om den nya lagstiftningen hinner träda ikraft innan beslutet måste tas om intäktsramar för nätbolagen mellan 2020 och 2023.

  – Ska man ändra i ellagen så hinns det inte med inför nästa tillsynsperiod, och då får inte ändringarna genomslag förrän 2024, under tiden rullar det på med för höga höjningar, säger ekonomiprofessor Stefan Yard.

  – Jag gissar att det kommer bli ett stort tryck från företagen att inte ändra lagstiftningen i enlighet med Energimarknadsinspektionens förslag. Och tidsplanen är ganska tajt, säger Johan Carlsson, jurist på Energimarknadsinspektionen.

  Läs mer: Ledare: Bråttom att bromsa elnätsbolagenLäs mer: Kryphål i lagen öppnar för miljardvinster för elbolagenPREMIUM. “De tjänar alldeles för mycket”

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Utvald kvalitetsläsning
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  Prova-på-pris
  49:-/mån
  • 3 mån för bara 147 kr (ord pris 297 kr)
  • Ingen bindningstid
  • Spara 150 kr
  Till toppen