Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 november

  Här njuter Ethel i fulla drag

  Det här är Ethel och hennes ägare Malin Öhlén på utmarksbete. Ethel är en Tiroler Grauvieh, en gammal kombiras (både kött och mjölk) från Tirol, Österrike.

   Malin Öhlén och hennes man Stian Jøssund har den österrikiska kombirasen Tiroler Grauvieh.
  Malin Öhlén och hennes man Stian Jøssund har den österrikiska kombirasen Tiroler Grauvieh. FOTO: Malin Öhlén

  Malin Öhlén och hennes sambo Stian Jøssund har sin gård Jøssund i Flatanger kommun, Nord-Trøndelag i Norge. De brukar 20 hektar åkermark och 500 hektar utmarksbete som korna får ströva fritt på under hela sommaren. Avelsbesättningen består av 35 kor och ungdjur och de får cirka 20 kalvningar kommande säsong. Besättningen är i uppbyggnadsfasen så Malin Öhlén och Stian Jøssund jobbar båda två utanför gården; hon som driftstekniker på laxodling och han som grävmaskinist.

  En tålig ras

  Rasen Tiroler Grauvie är utmärkt för ekologisk drift i och med att den härstammar från de höga alperna där klimatet är lite hårdare och fodret magrare. Det betyder att djuren växer fint på endast grovfoder.

   Stian Jøssund tar igen sig på utmarksbetet.
  Stian Jøssund tar igen sig på utmarksbetet. FOTO: Malin Öhlén
   Avelstjuren Pelle, 17 månader.
  Avelstjuren Pelle, 17 månader.

  I Norge går Tiroler Grauvieh mestadels som köttras, även om den ursprungligen användes till mjölkproduktion i Österrike. Den blir allt mer populär bland norska bönder då den har mer mjölk till kalven än många andra köttraser. Många bönder har börjat korsat in Tiroler Grauvieh i andra köttraser för att få mer mjölk till kalven som har väldigt god tillväxt. Rasen konkurrerar med de tyngre köttraserna trots att de är betydligt mindre. Dessutom har korna starka modersinstinkter, vilket är bra eftersom de aldrig lämnar sina kalvar utan uppsikt när de går på fjället under sommaren.

   En av de äldre korna Naxana trivs bra i utmarken.
  En av de äldre korna Naxana trivs bra i utmarken.

  Malin Öhlén, som ursprungligen kommer från Västernorrland men har bott i Norge sedan 2015, har inte hört talas om några Tiroler Grauvieh i Sverige. Det tycker hon är lite konstigt, med tanke på hur bra rasen fungerar i lite bistrare klimat.

  – Vi är kjempefornøyd med rasen, de har även ett fint lynne vilket syns på videon, avslutar hon.

  tiroler.tyr.no kan man läsa mer rasen. Sök även på jossundgard på Instagram för fler fantastiska bilder på Jøssunds besättning av Tiroler Grauvieh.

  LÄS MER: Svartvit ko på väg att dö utLÄS MER: Det var endast tre djur kvar av rasen

  Till toppen