Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

  Ekolantbrukare hoppas att Coop överklagar

  Ekologiska lantbrukarna vill se en överklagan av domen om ekoeffekten. "Det är väldigt spännande när man ger sig på rätten att yttra sig", menar ordförande Anders Lunneryd.

   Anders Lunneryd, Ekologiska lantbrukarnas ordförande.
  Anders Lunneryd, Ekologiska lantbrukarnas ordförande.

  Ekologiska lantbrukarnas ordförande Anders Lunneryd tycker att domen i patent- och marknadsdomstolen är märklig.

  – Man kan ju ta det här med att man inte får säga att vi inte använder kemiska bekämpningsmedel. Det är väldigt konstigt tycker jag.

  Skälet till det är enligt domen att det finns kemiska bekämpningsmedel godkända för ekologisk odling och att påståendena i sitt sammanhang gör att ekologiska livsmedel uppfattas bättre och medför färre risker.

  – Det komplicerar ju kommunikationen. Vi tycker att vi är tydliga med vad vi står för, men det är väl inte alla som gör det, säger Anders Lunneryd.

   Coop förbjuds använda sig av sina reklamfilmer om den så kallade "Ekoeffekten".
  Coop förbjuds använda sig av sina reklamfilmer om den så kallade "Ekoeffekten". FOTO: Coop

  Hoppas Coop överklagar  Han ser inte Svenskt Växtskydd som den egentliga motparten till Coop utan de multinationella medlemsföretag som föreningen representerar.

  – Det handlar om att vi marknadsför oss genom att säga att vi inte använder deras produkter. Och det är ju sant. Det kan vi inte sticka under stol med.

  – Samtidigt är det bara en liten del av den ekologiska produktionen, ekologiskt står ju för så mycket mer som växelbruk, omsorgen om matjorden och sociala aspekter.

  Anders Lunneryd hoppas nu att Coop överklagar domen. Det har de till den 24 juli på sig att göra.

  – Jag tycker att det är rimligt med tanke på hur domen tar sig ut mot oss människor som ska äta mat. Det här är bara till för att gynna de stora företag som saluför kemiska produkter.

  LÄS MER: Därför fälldes CoopLÄS MER: Coop fälls för reklam om Ekoeffekt KRÖNIKA: Klargörande besked om ekoreklam

  Kommentarer

  Genom att kommentera på ATL.nu så godkänner du våra regler.

  Till toppen