Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Lantbruk 1 mars 2016

  Dom kring hästallergi överklagas

  Hästbråket utanför Kil i Värmland fortsätter. Nu överklagar den ena parten och menar att 50 meter inte alls är tillräckligt skyddsavstånd för att mildra kvinnans hästallergi.

  Arkivbild.
  Arkivbild.

  Bråket gäller alltså vilket avstånd en hästägare och hennes hästar ska ha till sin grannes tomt. Kvinnan i familjen lider av kraftig hästallergi och hennes vardag påverkas starkt av detta, menar hennes man som är drivande i processen.

  Det är också mannen som nu tar fallet vidare och överklagar till Mark- och miljööverdomstolen. Mannen och hans allergiska hustru har fått avslag på begäran om 200 meters skyddsavstånd hos såväl Mark- och miljödomstolen i Vänersborgs tingsrätt som hos Länsstyrelsen i Värmlands län.

  Folkhälsomyndigheten vill ha 200 meter

  Mannen överklagar eftersom han anser att tillräckliga undersökningar kring bland vindriktning och antal hästar saknas samt att domstolen helt bortsett från Folkhälsomyndighetens rekommendation om 200 meter som ett lämpligt skyddsavstånd.

  Den anmälda hästägaren menar att fastigheten där hästarna betar är en jordbruksfastighet och att karaktären i området är lantlig vilket gör att boende i området ska vara medvetna om de förutsättningar som det medför.  Nu återstår att se om fallet tas upp av Mark- och miljööverdomstolen.

  Till toppen