Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 november

  ”Det behövdes någon med mer muskler”

  Optimism och framtidstro, men också ett visst vemod inför att det lokala mejeriet läggs ner. Det känner bönder i Gefleortens mejeriförening, som nu föreslås få 20 öre mer per liter mjölk under tre år, vilket ATL var först med att berätta.

   – Det är välkommet med höjningen och Arla har muskler som behövs, men det blir en mycket större organisation och svårare att påverka, säger Irene Walleräng i Gefleortens mejeriförening som driver mjölkgård tillsammans med maken Lennart.
  – Det är välkommet med höjningen och Arla har muskler som behövs, men det blir en mycket större organisation och svårare att påverka, säger Irene Walleräng i Gefleortens mejeriförening som driver mjölkgård tillsammans med maken Lennart.

  – Det här är väldigt välkommet. Vi har ju haft lite sämre betalt i ungefär ett år, nu är det pay-back time. Nu vet vi att vi kommer att ha det lite bättre i tre år, säger mjölkbonden Erik Bengtsson i Sundborn.

  Hans kollega Daniel Olofsson, mjölkbonde utanför Sandviken, är också nöjd.

  – Det är bara positivt. Vi hade förstått att det skulle bli en ökning nu när vi kommer med i Arla.

  Gefleortens mejeriförening går upp i Arla. Men det är försäljningen av varumärket Bollnäsfil till Kavli som ligger bakom det extra tillskottet i kassan. För pengarna föreslås medlemmarna få ett tillskott på 20 öre extra per liter i tre år.

  LÄS MER: Så mycket får bönderna för Bollnäsfilen

  – Det klart att det är välkommet. Alla bäckar små är viktiga, säger Irene Walleräng som är mjölkbonde i Hedesunda.

  Skriver om stadgarna

  Det finns 59 mjölkföretag med i föreningen och i kväll hålls en extra bolagsstämma i Gävle. Föreningsstadgarna ska skrivas om för att de ska passa för att gå upp i Arla. Ordförande Thomas Lundgren räknar med att många kommer.

  – Det är en blandning av känslor naturligtvis, men jag tror att man kanske har hanterat vemodet under den här processen som ändå pågått ganska länge. Nu tror jag att de flesta ser på framtiden med tillförsikt.

  “Behövs någon med mer muskler”

  Mjölkbonden Erik Bengtsson har varit med om förändringar förr, och tycker att marknaden är bättre.

  – När Milko gick i graven kändes det som om vi stod med mössan i hand för att få någon att ta emot mjölken. Nu är det ett helt annat läge. Arla har varit väldigt tillmötesgående hittills och jag är positiv, säger Erik Bengtsson.

  Irene Walleräng ser både fördelar och nackdelar med att nu leverera mjölk till Arla.

  – Visst hade det varit roligt om mejeriet hade varit kvar. Det blir större med Arla, beslutsprocessen blir mycket längre och det kan bli svårare att påver, men det behövs någon med lite mer muskler, säger Irene Walleräng.

  LÄS OCKSÅ: Hemligt ostkrig hotar mejeribranschenATL TV: Så gick det för gårdsmejeriet

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Obegränsad läsning – alla artiklar på atl.nu
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  • Spara 98 kr! Ord pris 99 kr/mån
  • Bekväm tillsvidareprenumeration
  • Avsluta när du vill. Ingen bindningstid

  1 kr första månaden. Därefter betalar du 99 kr/mån. Avsluta när du vill.

  Till toppen