Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Lantbruk 11 augusti

  "De tjänar alldeles för mycket"

  De stora monopolbolagen för elnäten ökade sina vinster kraftigt förra året.

  – Detta är en reglerad verksamhet där man tjänar alldeles för mycket pengar i förhållande till den risk man tar, säger ekonomiprofessorn Stefan Yard.

  ATL har granskat de 10 största elnätsföretagens bokslut för 2016. Den totala omsättningen har ökat med 1,91 miljarder kronor till 31 miljarder kronor, tack vare höjda priser.

  – Det är till jättestor del så att det är en prisökning som resulterar i en omsättningsökning, säger Johan Aspegren, kommunikationschef på Eon Elnät.

  Samtidigt har bolagens rörelseresultat ökat med 1,89 miljarder kronor. 99 procent av omsättningsökningen har alltså blivit ren vinst.

   Eric Anderzon
  Eric Anderzon

  – Det är oerhört stickande i ögonen, att det i ett skyddat monopol går att skörda sådana enorma vinster och som drabbar varenda svensk medborgare, säger, säger Eric Anderzon, talesman för Elnätsupproret.

  Rasande  Han är rasande över att han som golvtillverkare i Anderstorp, där elen är den tredje största kostnaden i företaget, tvingas gå med på de stora höjningar som elnätsbolagen fått rätt i domstol att göra.

  – De säger att de behöver höja priset för att de ska vädersäkra och så vidare, men det är skitsnack, de höjer priset för att de har fått rätt i domstol att höja priset, inte för att de behöver pengarna. De här pengarna är bara grädde på moset, ingenting annat, säger Eric Anderzon.

  Känner av de höjda avgifterna

  Det är framför allt små och medelstora elintensiva företag som får känna av höjda nätavgifter. Som plastindustrier, sågverk och lantbrukare som förbrukar mycket el till torkning och mjölkning. För de flesta lantbrukare har höjningen dock bara varit någon tusenlapp om året. Men eftersom alla betalar innebär det mycket pengar för nätbolagen.

   Stefan Yard
  Stefan Yard

  De 10 stora elnätsbolagens vinstmarginal har 2016 ökat från 31 till 35 procent om man jämför resultatet med omsättningen. Jämför man resultatet med tillgångarna har marginalen ökat från 9 till 11 procent.

  – Detta är en reglerad verksamhet där man tjänar alldeles för mycket pengar i förhållande till den risk man tar, säger professor emeritus Stefan Yard på företagsekonomiska institutionen vid Lunds universitet, som är mycket kritisk till de stora intäktsmöjligheter som elnätsbolagen har vunnit genom rättsprocesser mot Energimarknadsinspektionen.

  – Regleringen är för svag, intäktsramarna är för vida. Nu höjer man till kunderna blir för uppretade. Bolagen kan nästan ta ut så mycket som de vill. Man skyller på att man ska investera i smarta elnät, men det mesta är för att man har fått möjligheten att höja avgifterna.

  Utdelning

  Alla de stora energibolagen, utom Mälarenergi och Ellevio tog 2016 ut utdelning eller koncernbidrag från sina nätbolag. Här sticker energijätten Eon ut. Förra året ökade koncernbidraget från Eons nätbolag med 44 procent till 2,7 miljarder kronor.

  Johan Aspegren på Eon Elnät påpekar att koncernbidraget går till låneräntor och skatt, som Eon Elnät betalar via moderbolaget. Dessutom framhåller han att Eon Elnät investerar kraftigt, förra året var det 2,7 miljarder kronor, och det ska bli ännu mer i år.

  – Jag är ganska övertygad om att kunderna i första hand, och framför allt ute på landsbygden, bedömer oss utifrån hur bra vi kan leverera. Och där kan man se att vi har ökat vår leveranstrygghet högst väsentligt de senaste åren.

  LÄS MER: Domar öppnar upp för högre nätavgifterPREMIUM: Så vässade Ölandsbonden biogasanläggningen

  Läs mer om

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Utvald kvalitetsläsning
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  Prova-på-pris
  49:-/mån
  • 3 mån för bara 147 kr (ord pris 297 kr)
  • Ingen bindningstid
  • Spara 150 kr
  Till toppen