Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 maj 2015

  De har Sveriges första aubergineodling

  Sveriges första aubergineodling ligger i Viken. Här frodas avlånga, mörklila skönheter i värmen under glastak, nykomlingar i den svenska växthusproduktionen.

  Lastar. Laima Gorodeckiene och Anna Larsson är klara med morgonens skörd av aubergine. De mörkt lila frukterna skickas vidare via Sydgrönt till ICA-butikerna.
  Bild 1/5Lastar. Laima Gorodeckiene och Anna Larsson är klara med morgonens skörd av aubergine. De mörkt lila frukterna skickas vidare via Sydgrönt till ICA-butikerna.
  På försök. Anna Larsson hoppas få ekonomi på svensk, växthusodlad aubergine.
  Bild 2/5På försök. Anna Larsson hoppas få ekonomi på svensk, växthusodlad aubergine.
  Mentor. Anna Larssons släkting, Ingemar Bengtsson, är med sin stora erfarenhet av växthusodling ett stort stöd i företagandet
  Bild 3/5Mentor. Anna Larssons släkting, Ingemar Bengtsson, är med sin stora erfarenhet av växthusodling ett stort stöd i företagandet
  Färgprakt. Låda på låda med nyplockad aubergine. Anna Larsson på Viklunda gård skördar det storskaliga försöket med aubergine i växthus.
  Bild 4/5Färgprakt. Låda på låda med nyplockad aubergine. Anna Larsson på Viklunda gård skördar det storskaliga försöket med aubergine i växthus.
  Bild 5/5

  Man vill bara direkt sätta tänderna i de glänsande, knubbiga frukterna som plockats tidigt på morgonen. Aubergineodlare Anna Larsson på Viklunda gård utanför Viken i nordvästra Skåne har ett bättre förslag.

  – Det är jättegott att rosta dem i ugnen med fetaost och lite flingsalt. De är goda att grilla också och i olika röror och i moussaka. Vi provar oss fram hela tiden.

  Efter förra årets försök med aubergine i kallväxthus har systrarna Anna och Emma Larsson och Damian Zarenbski på växthusföretaget Viklunda gård utökat. I våras planterade de aubergine på 1 000 kvadratmeter i uppvärmt växthus.

  – Vi odlar tomat och gurka sedan tidigare men letade efter något nytt. Aubergine är liksom något mittemellan när det gäller odlingstekniken, säger Anna Larsson.

  Växer i stenull

  Plantorna växer i stenull och snurras upp längs ett snöre fäst i taket. Försöket i kallväxthus gav bra skörd och fina frukter, med ett uppvärmt växthus hoppas odlarna kunna förlänga säsongen. De första frukterna plockades i april och om allt går som det ska avslutas auberginesäsongen i oktober.

  – Jämfört med odlingen i kallväxthus har vi haft lite mer problem med ohyra i år. Insekterna gillar fukten och värmen. Men vi använder biologisk bekämpning, det är samma skadegörare som i tomat- och gurkodlingen.

  Köper upp

  Skörden säljs via Sydgrönt till ICA som köper upp hela den odlade volymen. Det är svårt att konkurrera med priset på importerad aubergine och skörden ger inte lika många kilo som gurka och tomat. Innan aubergineodlingen startade fanns planer på chiliodling men även här är konkurrensen från importen för hård.

  I förra årets försök odlades tre sorter, av dem valdes sorten Taurus ut till årets odling. En sort som är vanlig i den holländska aubergineodlingen. Här växer sig aubergineplantorna fem meter höga och plockas från lift.

  – Det har vi inte möjlighet till, men det finns mängder av roliga sorter, gula, vita, runda och polkagrisrandiga, säger Anna Larsson.

  Hitta sin nisch

  Kanske kommer det att finnas ett utrymme på marknaden även för olika modeller av aubergine. Precis som röda, gula och svarta specialtomater hittat sin nisch.

  – Som växthusodlare försöker man hela tiden hitta nya produkter som efterfrågas, vi får se hur det går, säger Anna Larsson.

  Viklunda gård

  Drivs av systrarna Anna och Emma Larsson och Damian Zarenbski. Anna och Emma har tagit över företaget efter sin far, grönsaksodlaren Mats Larsson som brutalt mördades i sitt hem midsommarafton 2011. Mordet är ännu inte uppklarat.

  Växthusyta: 7 200 kvadratmeter. Från och med i år arrenderas ytterligare 4 800 kvadratmeter av kollegan Ingemar Bengtsson.

  Kulturer: tomat, gurka och aubergine i växthus, grönkål, purjo, kålrot och potatis på friland. Spannmål, sockerbetor och ärter till Findus.

  Anställda: cirka tio.

  Till toppen