Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

  Danmark: "Kommer ge problem"

  Kjartan Poulsen, ekologisk Arla-producent i Outrup på Väst-Jylland, 900 kor

   Kjartan Poulsen.
  Kjartan Poulsen.

  – Det som är bra med Arla i dag är att man kan, eller borde kunna, konkurrera med detaljhandelskedjorna. Men tittar man på gapet mellan priset på mjölk i butik och avräkningspriset har det skenat explosionsartat de senaste 10-15 åren. Det måste man täppa till igen. Jag vet inte om det beror på att man är för stor eller för liten.

  Kjartan Poulsen har varit kritisk till Arlas snabba fusionstillväxt och ser det som ett problem i dag.

  – Jag ser inga direkta möjligheter i dag utan snarare bara risker och problem. Ett är att man som kooperativ försöker strömlinjeforma reglerna för medlemmar i alla länder. Det kanske går mellan Sverige och Danmark, men inte med de övriga länderna och det kommer att ge problem och skapa osämja mellan medlemmarna.

  Svårt överbygga skillnader

  Det går inte att överbrygga skillnader som intransportkostnaderna, vilka han beräknar till 4-5 danska ören i Sverige och Danmark, men kanske så mycket som 10-15 öre i England.  – Man har gjort ett stort problem i Arla och det är att göra kooperativet stort med medlemmar i andra länder. Man borde gjort som Danish Crown som inte har det men köper bolag i andra länder.

  Inte nöjd med strategin

  Som ekologisk producent har Kjartan Poulsen alternativ till Arla men avser inte att byta, men han är för den skull inte nöjd med den tillväxtstrategi ledning och styrelse valt.

  – Jag är inte till freds med hur det ser ut i dag. De tror att tillväxt är det enda sättet att göra saker bättre på men som mig som leverantör har det inte gett något. Jag har bara förlorat.

  Kjartan Poulsen vill inte kommentera i ledning och styrelse men säger att rollen som ordförande är mycket viktig.

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Utvald kvalitetsläsning
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  Prova-på-pris
  49:-/mån
  • 3 mån för bara 147 kr (ord pris 297 kr)
  • Ingen bindningstid
  • Spara 150 kr
  Till toppen