Gå till innehåll
 • svg_commentsatlicons_arrow-11atlicons_arrowsvg_facebooksvg_linkedinsvg_mailatlicons_menuatlicons_molnigtsvg_playsvg_searchatliconssvg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login atlicons_like
  ❯ Lantbruk 10 januari

  Brist på vallfoder i Sydsverige

  Det råder svår grovfoderbrist i delar av Småland, Halland och Östergötland. Stora mängder foder fraktas nu från Mälardalen varje vecka till drabbade gårdar.

  FOTO: Privat

  – Efter en längre tids låga mjölkpriser finns inte stora marginaler och det handlar om enorma summor för enskilda lantbrukare, säger Janne Kuusiniemi, mjölkbonde och foderförmedlare från Jämtland.

  Den torra sommaren slog hårt mot vissa områden, där lantbrukare, förutom minskad skörd, i vissa fall var tvungna att stödfodra sina djur redan under sensommaren när betet torkade ut.

  Nu förmedlas kontakt mellan bönder med överskott och bönder med brist, så att drabbade gårdar kan klara sin grovfoderförsörjning men prissättningen på fodret varierar stort och kostnaderna för att köpa in grovfoder till en hel besättning är enorm. För 150 kor krävs cirka 20 ton grovfoder i veckan och med sådana mängder gör några få ören i pris per kilo stor skillnad.

  – Vi blir kontaktade av bönder med foderbrist från ett område som sträcker sig ungefär från Falkenberg, kring Jönköping, upp mot Mjölby och norra Kalmar, säger Janne Kuusiniemi.

  Klarar bristen med majs  De som har odlat majs, framför allt de södra delarna av länen, klarar sig bra genom att dryga ut den magra vallskörden med det.

  – På Öland är man van vid försommartorka och planerar genom majsodling för att klara sämre år, säger Benny Karlsson, affärsområdeschef på Växa Sverige i Kalmar.

  Nilla Henning är produktionsrådgivare för Växa i Tranås och hon berättar att många bönder som hon har haft kontakt med har klarat sig trots dålig vallfoderskörd genom att planera sin verksamhet. Inga extra djur och foder kvar sedan förra året har varit faktorer som gjort att de har foder kvar än så länge.

  – Det blir nog ett tidigt betessläpp för många i år, säger Nilla Henning.

  Stora delar av norra Sverige fick dock skördar över förväntan och även i de nordligare delarna av Mellansverige har många kunnat ta in gott om grovfoder.

  Läs mera om

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? Logga in här för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Utvald kvalitetsläsning
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  Prova-på-pris
  49:-/mån
  • 3 mån för bara 147 kr (ord pris 297 kr)
  • Ingen bindningstid
  • Spara 150 kr
  Till toppen