Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

  Lantbrukare släckte eld med gödseltunnor

  En helg i eldens tecken och inte bara Valborgsmässoeldens. Ett stort antal bränder i banvallen mellan Skövde och Falköping krävde hjälp från allmänheten.

   Arkivbild. Branden tros ha orsakats av gnistor från tåget i torrt fjolårsgräs.
  Arkivbild. Branden tros ha orsakats av gnistor från tåget i torrt fjolårsgräs. FOTO: MOSTPHOTOS

  ATL har skrivit om de många bränder som härjat under valborgsmässohelgen.

  Under måndagen startade ett stort antal bränder vid banvallen mellan Skövde och Falköping. Räddningstjänstens personal räckte inte till och en av de som gick in och hjälpte till med släckningsarbetet var lantbrukaren Marcus Almberg från Stenstorp. Han och grannarna använde gödseltunnor för att frakta vatten till brandhärden, rapporterar SVT Väst.

  – Det var öppna lågor här, och brandröken låg så tjock att vi knappt såg åt något håll, säger Marcus Almberg, som är lantbrukare på en gård utanför Stenstorp precis intill järnvägen till SVT.

  Gnistor tände på

  Gnistor från ett tåg i det torra fjolårsgräset, har troligen varit den utlösande faktorn enligt Räddningstjänsten. Branden var så omfattande att man var tvungen att stoppa tågtrafiken helt mellan Skövde och Falköping.  – Gemenskapen är stor här. Vi försöker att hjälpa varandra så gott det går. Det sista jag fick höra var att branden sträckte sig över en mil, säger Marcus Almberg till SVT.

  Branden har inte spritt sig till några byggnader.

  Strax före 16 släpptes tågtrafiken på igen, men med lägre hastighet. Enligt räddningstjänsten fanns minst fem olika brandhärdar utmed spåret.

  Läs mer om

  Till toppen