Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 december

  Bra betalt för vikingaskatt

  En sommardag 2012 gjorde en gotländsk lantbrukare en unik upptäckt. Han hittade delar av en stor vikingaskatt - och nu får han nästan 400 000 kronor av staten.

  Varför låg det en gammal plåtbit och skräpade på vägen? Det undrade den gotländske mannen och blev nyfiken. När han började titta närmare hittade han delar av ett kopparkärl, några mynt och en silvernål nedborrade i marken på samma väg.

   Vikingaskatten ska konserveras och därefter till museum.
  Vikingaskatten ska konserveras och därefter till museum. FOTO: Gunilla Wickman Nydolf, Gotlands Museum

  Han lämnade fynden till Gotlands Museum och det visade sig att allt härstammade från vikingatiden. Det blev startskottet för en stor utgrävning i den lilla socknen på västra Gotland.

  Bakgrunden till mannens upptäckt var ett vägarbete som gjorts på hans mark två år tidigare. Utgrävda jordmassor hade flyttats från en väg till en annan, och den jorden var full med vikingafynd. Föremålen var en del av en vikingaskatt på totalt nästan två kilo.

  Över 700 silvermynt

  Skatten daterades till tiden mellan år 970 till 1130, och bara ett fåtal andra vikingafynd har gjorts från den tiden på ön. Fyndet bestod av 712 silvermynt, från stora delar av den då kända världen, och några andra föremål av bland annat koppar och silver.

   Totalt hittades 712 silvermynt under utgrävningarna. Nu har jordbrukaren som upptäckte skatten fått sin hittelön.
  Totalt hittades 712 silvermynt under utgrävningarna. Nu har jordbrukaren som upptäckte skatten fått sin hittelön.

  Arkeologerna tror att hela skatten hade lagts i ett stort kopparkärl, och det var en plåtremsa från den som lantbrukaren hade upptäckt på vägen av en slump. Som tur var hade en hel del föremål hamnat i den bortschaktade marken och utgrävningarna koncentrerades till de olika vägbyggena.

  LÄS OCKSÅ: Gotlandsbonde får 2,1 miljoner för fynd av vikingaskatt

  Får nästan 400 000 kronor

  Fem år senare får lantbrukaren nu en hittelön på 397 845 kronor för sin upptäckt. Flera olika experter har fått ge utlåtanden om myntens och föremålens värde. Man har också räknat på metallvärdet och skrivit upp det med en åttondel. Jordbrukaren fick även lämna synpunkter på den föreslagna ersättningen, men hade inget att anmärka på.

  – Oftast hittas inte så här fina skatter så det är en ovanligt hög summa vi har beslutat om, säger Emil Schön, kommunikatör på Riksantikvarieämbetet.

  Alla fynden ska nu konserveras innan de tillfaller något museum. Skatten ska bli tillgänglig för besökare och forskare, och de sistnämnda kanske kan ta reda på vem som kan ha ägt silverskatten under vikingatiden.

  PREMIUM: Utsädesbrist hotarLÄS OCKSÅ: Skogsbranden öppnade fönster mot stenåldernLÄS OCKSÅ: Riskerar vite på 500 000 kronor

  Till toppen