Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 augusti 2015

  Bönder tömmer butiker på mjölk

  Den dåliga lönsamheten inom mjölkproduktion tar sig olika utryck runt om i Europa. I England markerar bönderna vad de tycker direkt i butiken.

  Ett exempel på vad mjölkbönder gör för att uppmärksamma sin situation hittar man i South Gloucestershire utanför Bristol i Sydvästra England. Här har en grupp mjölkproducenter startat något de kallar The milk trolley challenge.

  Kaos i mjölkhyllorna

  Detta går ut på att bönderna ger sin in i varuhus och matbutiker där de tömmer hyllorna med mjölk i varuvagnar och sedan lämnar alla dessa vid kassorna på vägen ut. Enligt tidningen Bristol Post har detta på vissa håll orsakat kaos i butikerna.

  Arga på Arla

  Själva anledningen till de här protesterna sägs vara ett starkt missnöje med Arla och företagets ohämmade sätt att behandla mjölkproducenterna. Initiativtagarna till The milk trolley challenge vill nu utmana fler mjölkbönder att göra samma sak för att uppmärksamma konsumenter och beslutsfattare på Arlas oskäliga villkor.

  Snäll protest

  Bönderna bakom utmaningen är dock måna om att det handlar om en fredlig typ av protest som inte ska blandas ihop med att andra sätt som att blockera vägar med traktorer eller att hälla ut mjölk som det gjorts på andra håll i Europa. Och trots att butikernas anställda varit upprörda menar de att kunder och allmänheten stödjer böndernas snälla protest.

  Till toppen