Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 november

  Beslag hävs - odlarens olja inte narkotika

  Två olika tingsrätter har på kort tid slagit fast att CBD-oljan från Göran Anderssons hampaodling i Grästorp inte är narkotika. Men domarna kan överklagas.

   Domstolen slår fast att det är tillåtet att bearbeta lagligt framställda jordbruksprodukter så att naturliga beståndsdelar utvinns.
  Domstolen slår fast att det är tillåtet att bearbeta lagligt framställda jordbruksprodukter så att naturliga beståndsdelar utvinns. FOTO: Mostphotos

  Den 18 oktober gjorde polisen en razzia och beslagtog CBD-olja värd totalt två miljoner kronor från Scandinavian Hemp och Nordic Med Can.

  Polis och åklagare hävdade att oljan ska betraktas som narkotika eftersom den innehåller det narkotikaklassade preparatet THC, om än i mycket små doser. Att tillverka CBD-olja är, enligt dem, narkotikaframställning.

  LÄS OCKSÅ: “Polisen tog rubb och stubb”

  Tillåten gröda

  Scandinavian Hemp argumenterade att hampan är odlad helt enligt EU:s regelverk. Grödan är av en tillåten sort, odlad på stödberättigad mark med bidrag från EU och med en THC-halt som understiger gränsvärdet.

  Försvaret hänvisade till ett uttalande i Högsta domstolen, HD, från 2007, som säger att produkter framställda ur sådan hampa aldrig kan anses vara narkotika.

  Rätten går helt på hampaindustrins linje. Det måste anses ligga i sakens natur, skriver tingsrätten, att det är tillåtet att bearbeta lagligt framställda jordbruksprodukter så att naturliga beståndsdelar utvinns, för att saluföra dessa på den gemensamma marknaden.

  I torsdags meddelade Skaraborgs tingsrätt att den häver beslagen och beordrar polisen att lämna tillbaka de beslagtagna hampaprodukterna.

  LÄS MER: “Myndigheterna motarbetar hampan”

  Kan överklagas

  Enligt förundersökningsledaren, kammaråklagare Jenny Karlsson i Skövde, kan domen överklagas till Göta hovrätt till den 30 november.

  – Vi har inte bestämt oss än, vi ska fundera på det. Men beslaget lämnas inte ut förrän beslutet vunnit laga kraft, säger Jenny Karlsson.

  Några dagar tidigare kom en liknande dom från Norrköpings tingsrätt. Där hade polis beslagtagit en flaska CBD-olja som en 27-årig man köpt hos Scandinavian Hemp och som också är gjord av industrihampa odlad hos Göran Andersson i Grästorp. 27-åringen hade köpt oljan för att kurera ett inflammerat knä.

  Med stöd av samma uttalande i HD ogillar Norrköpings tingsrätt åtalet eftersom CBD-olja inte är narkotika och beslutar att flaskan ska lämnas tillbaka till 27-åringen.

  Letar liknande fall

  Domen kan överklagas till hovrätten senast 21 november. Mikael Carlsson på åklagarmyndighetens utvecklingscentrum har bett landets åklagare att leta just efter fall med beslagtagen CBD-olja för att överklaga till hovrätten så det kan skapas ett nytt prejudikat i HD.

  – Vi ska kolla med utvecklingscentrum om det här är ett bra ärende, säger vice chefsåklagare Anna Jakobsson på åklagarkammaren i Norrköping.

  LÄS MER: Danska bönder ivriga att odla hampaLÄS OCKSÅ: Hennes skörd är värd mer än 50 miljoner

  Läs mer om

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Obegränsad läsning – alla artiklar på atl.nu
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  • Spara 98 kr! Ord pris 99 kr/mån
  • Bekväm tillsvidareprenumeration
  • Avsluta när du vill. Ingen bindningstid

  1 kr första månaden. Därefter betalar du 99 kr/mån. Avsluta när du vill.

  Till toppen