Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 december

  Bakslag i första ronden om brexit

  EU och Storbritannien lyckades inte komma överens i den första fasen i förhandlingarna om brexit. Men hoppet om att nå en uppgörelse under veckan lever hos båda parter.

  – Vi har inte lyckats nå någon uppgörelse än, sa EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker vid en presskonferens med Storbritanniens premiärminister Theresa May, skriver TT.

  Båda sidor betonar att förhandlingarna ändå nått så långt att hoppet lever om att vid EU:s toppmöte nästa vecka kunna ge klartecken för fas två i förhandlingarna som handlar om framtida handelsavtal och övergångsregler.

  Det som dessförinnan hade läckt ut från diskussionerna pekade på ett närmande mellan parterna om gränsfrågorna på Irland och EU-medborgarnas framtida rättigheter i Storbritannien.

  För Irland och Nordirland talades om en formulering där EU och Storbritannien lovar bibehålla “fortsatt EU-anpassad lagstiftning” för att undvika en “hård gräns”. Nordirländska unionistpartiet DUP reagerade ilsket på uppgifterna.

  – Vi kommer inte att acceptera någon avvikande lagstiftning som skulle separera Nordirland politiskt eller ekonomiskt från resten av Storbritannien, sa partiledaren Arlene Foster, vars stöd är nödvändigt för Theresa Mays konservativa regering, skriver TT.

  “Jag var redo att i morgon presentera ett utkast till riktlinjer för brexitförhandlingar om övergångsregler och framtiden. Men Storbritannien och EU-kommissionen bad om mer tid”, skriver EU:s rådsordförande Donald Tusk på twitter.

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen