Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Lantbruk 21 april

  All italiensk mjölk märks

  En ny lag gör det obligatoriskt att ange både var kon mjölkats och var produkten förädlats.

   Nu får inga mjölkprodukter säljas i Italien utan att etiketten berättar om var de kommer ifrån.
  Nu får inga mjölkprodukter säljas i Italien utan att etiketten berättar om var de kommer ifrån. FOTO: Mostphotos

  Om mjölken inte kommer från Italien, står det antingen ”Från land inom EU” eller ”Från land utanför EU”. Om allt skett i samma land räcker det att det står till exempel ”Ursprungsland: Italien”.

  Två tredjedelar redan märkt

  Enligt lagen ska etiketterna vara lätta att hitta på förpackningen och lätta att förstå. De nya reglerna gäller för all mjölk, även från get och får, samt all ost och all yoghurt som görs med den. Företagen har nu sex månader på sig för att ändra sina etiketter, men enligt den största jordbruksorganisationen Coldiretti har redan två tredjedelar av mjölkprodukterna de nya etiketterna.

  Även ris, vete och pasta

  Jordbruksorganisationerna, som kämpat länge för att få igenom lagen, är överlag nöjda med förändringen. Det är även den italienske jordbruksministern Maurizio Martina, som har förklarat att han hoppas att fler länder inom EU inför liknande lagar. Han vill nu ha samma regler för ris, vete och pasta. Enligt ministeriet kan den nya lagen förändra marknaden drastiskt, speciellt på ostmarknaden.

  EU gav klartecken i oktober förra året.  Läs mer: Ny märkning för svensk mjölk

  Till toppen