Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Lantbruk 17 februari

  1,7 miljarder kronor senare avgår Gunnarson

  Bengt-Olov Gunnarson har som ordförande bidragit till att den kooperativa ägarrollen i Lantmännen utvecklats - och belönats. Under hans tid på ordförandeposten har Lantmännen delat ut 1,7 miljarder till sina ägare.

  Bengt-Olov Gunnarson, du har suttit i Lantmännens styrelse i 12 år, fem år som vice ordförande och fem som ordförande. Hur skulle du vilja beskriva din egen insats, och vad har varit ditt fokus i uppdraget som ordförande?

  – Mitt bidrag har varit att fokusera på affären, det är viktigt att nå resultat och hålla i kostnaderna och att man känner stolthet med att vara anställd i eller ägare till Lantmännen. Det har varit viktigt för mig.

  LÄS ÄVEN: Lantmännen högsta resultat någonsin

  Hur ser du på den strategi ni haft?  – Det har varit väldigt bra dialog mellan ledning och styrelsen och det har bidragit till resultatet och jag vill lovorda vår vd (Per Olof Nyman), som varit väldigt inkluderande i styrelsen och lyssnat till vad ägarna vill med verksamheten.

  Per Olof Nyman har jobbat i Lantmännen sedan 2008 och blev vd samma år som Bengt Olov Gunnarson valdes till ordförande första året.

  Du blev ordförande efter att ha varit vice ordförande, betyder det att det är vice ordförande Per Lindahls tur?

  – Nej, det kan vi inte säga än. Det avgörs först vid stämman efter att styrelsen konstituerat sig.

  Vilka utmaningar ser du att Lantmännen har framför sig?

  – Utmaningen är att behålla de nivåer som etablerats, det är ingen lätt uppgift att fokusera på att hålla i kostnaderna i schack när man har ett bra resultat. Det är väl så tufft som när resultatet inte är med oss.

  Att hålla Lantmännen svenskt är väl också en utmaning?

  – Det har inte varit en fråga. Vi har hittat våra former att hantera detta genom partnerskap (med danska DLG) och på så sätt avlastat de svenska ägarna från att riskera kapital men ändå skapa tillväxt och vara internationellt aktiva.

  Vilka hot och risker ser du framför dig?

  – Hot och risker finns alltid, det gäller bara att hantera dem. Jag ser inga akuta hot på något sätt, men man får aldrig slappna av.

  En större utmaning är väl er energiverksamhet?

  – Ja visst kan det vara det, eftersom den är så politiskt beroende. Men vi har ändå hittat former som stabiliserar verksamheten så det är inte så akut som det har varit och det är inte vår största verksamhet.

  Det Lantmännen Bengt-Olov Gunnarson lämnar efter sig står på stadiga ben, liksom ägarna. Sammanlagt har de fått ut närmare 1,7 miljarder kronor och Lantmannen som bolag har etablerat sig på en resultatnivå kring 1,4 miljarder.

  Tillsammans med sin son Albin driver Bengt Olov Gunnarson, som i år fyller 66 år, familjegården Boberg Västergård, i Fornåsa men bor på Stenkulla Gård i Klockrike.

  LÄS ÄVEN: Lantmännen växlar upp sitt miljöarbeteLÄS ÄVEN: Lantmännen vill att livsmedelsstrategin ger resultat

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Utvald kvalitetsläsning
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  Prova-på-pris
  49:-/mån
  • 3 mån för bara 147 kr (ord pris 297 kr)
  • Ingen bindningstid
  • Spara 150 kr
  Till toppen