Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Krönika 18 juni

  Kampanjpris eller ej - det sänder fel signal

  Att konsumenterna betalar 1 öre/kg för allt arbete som lagts ned från starten är ett hån. Även om det är ett kampanjpris till konsumenten som kedjorna sponsrar så ger det inte rätt signal, skriver Lisa Andrae.

  FOTO: Mostphotos

  Juni är en fantastisk månad på året, kanske den vackraste med all grönska, men också kanske den stressigaste.

  Är det tillräckligt stadigt väder för att kunna slå vallen? När blir det tillräckligt lugnt för att kunna behandla ogräsen i vårspannmålen?

  Skolavslutningar, aktiviteter med barnen inklusive fotbollsmatcher och skjutsningar hit och dit så man undrar om man startat ideell taxirörelse. Det är härligt, men det gäller att hänga med när junicirkusen drar igång.

  Färskpotatisodlarna är mitt inne i sin egen cirkus, som kulminerar till midsommar. Varje dag är ett oskrivet kort.  Hur har potatisen vuxit, vilken skörd har jag per meter? Får jag plocka idag? Till vilket pris? Hur kommer tillgången se ut till midsommar? Kommer priset vara ok eller rasar det? Hur agerar handlarna och handeln? Kommer potatisen kosta 1 öre/kg i butik?

  Det enda man med säkerhet kan säga om färskpotatisen är att det är osäkert! Att spå tillgången till midsommar är svårt. Den kalla våren med många frostnätter försenade utvecklingen i fält och skörden har varit låg i den tidigaste sorten.

  Tillgång och efterfrågan har gått hand i hand med skapliga prisnivåer som resultat. Men hur blir det nu? Inför midsommar ska det plockas stora mängder potatis på kort tid. En del av den potatis som ska plockas har varit vävad och har kommit långt i utveckling. Nu skall man även plocka i fält som varit ovävade och det är här frågetecknet dyker upp.

  Hur ser det ut under plantorna egentligen? Med säkerhet vet vi inte förrän vi börjar plocka på riktigt. Och så den största frågan. Hur blir vädret? Blir det varmt och soligt nu efter allt regn så kommer tillväxten ta fart och utvecklingen gå i en rasande fart. Men om det istället fortsätter att vara kallt och regna så kommer utvecklingen gå långsammare och så även plockningen.

  De lättaste jordarna är redan plockade vilket innebär att kommer det stora regnmängder den kommande veckan kommer upptagningen bli tuffare och ta längre tid. Då tar det också längre tid att få ihop den totala volymen som ska levereras till butikerna inför midsommar. Med andra ord är det en osäker och stressig vecka vi har framför oss i färskpotatisvärlden!

  Konsumenterna kommer att få sin potatis till sillen! Odlarna kan sjunka ner i en stol på midsommarafton och pusta ut efter en mentalt och fysiskt slitsam period och äntligen få lite lugn och ro.

  Att konsumenterna betalar 1 öre/kg för allt arbete som lagts ned från starten är ett hån. Även om det är ett kampanjpris till konsumenten som kedjorna sponsrar så ger det inte rätt signal om allt engagemang och hårt slit som ligger bakom den älskade knölen på midsommartallriken.

  Jag hoppas och håller tummarna för att alla färskpotatisodlare kan fira midsommar i vetskap om att de har fått tjäna pengar på sitt nedlagda arbete och att de kan fortsätta plocka med bra lönsamhet även efter midsommar när allt lugnat ner sig och återgår till mer normalt vardagskaos. Jag önskar er alla en trevlig midsommar med mycket god svensk färskpotatis!

  Läs mer om

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Utvald kvalitetsläsning
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  Prova-på-pris
  49:-/mån
  • 3 mån för bara 147 kr (ord pris 297 kr)
  • Ingen bindningstid
  • Spara 150 kr
  Till toppen