Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Häst 19 februari 2016

  Djurägare demonstrerade i Jönköping

  När tio hästar i Jönköpings län omhändertogs i januari var det droppen för föreningen Djurägarna i Sverige. I dag, fredag, arrangerade föreningen Djurägarna i Sverige en demonstration i Jönköping där bland andra filmaren Peter Gerdehag medverkade.

  – Vi vill ha ett rättssäkert djurskydd. Det har vi inte i dag, säger Maria Benke, en av dem som arrangerade demonstrationen i Jönköping, till lantbruk.com.

  Det var den andra demonstrationen för dagen i Jönköping i dag fredag. Båda demonstrationerna riktade sig mot myndighetsutövning inom lantbruket.

  Sorgetåg

  Cirka 30 personer deltog i ett "sorgetåg" från länsstyrelsen i Jönköping till Jordbruksverket.

  Budskapet var att länsstyrelsens myndighetsutövning vad gäller djurskydd tar död på den svenska djurhållningen, det öppna landskapet, och att det i spåren av myndighetsutövningen även följer personliga tragedier.

  "Följer inte lagstiftningen"  – Myndigheterna följer inte lagstiftningen. Brott mot djur ska utredas av polis, åklagare och domstol, inte av tillsynsmyndighet, säger Maria Benke till lantbruk.com.

  Gruppen hade bett att landsbygdsdirektören i Jönköping, Lars Sandberg, skulle komma ut och träffa dem.

  Avböjde

  Han avböjde – enligt föreningens ordförande Arne Forsling ville han inte gå ut med så många medier på plats. Däremot kunde Lars Sandberg träffa Arne Forsling inne på länsstyrelsen, skriver lantbruk.com.

  Till toppen